Lifestyle

#zdravlje

Devet stvari koje se nalaze u svakom kućanstvu, a koje truju vašu djecu

Devet stvari koje se nalaze u svakom kućanstvu, a koje truju vašu djecu
Shutterstock

Rođenje djeteta uzbudljivo je vrijeme, ali potrebno je puno priprema kako biste svaki kutak doma zaštitili i učinili sigurnim za svoje dijete. Dom može biti opasno mjesto za dijete pa je važno ukloniti sve što bi mu moglo naškoditi ili ga ozlijediti.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da se većina slučajeva trovanja događa u kući i da su djeca mlađa od pet godina pod najvećim rizikom od slučajnog trovanja. Otrovi se mogu progutati, ubrizgati, apsorbirati kroz kožu, udahnuti ili naprskati u oči. Kako biste smanjili rizik od trovanja djeteta, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste ga zaštitili.

1. Sredstva za čišćenje

Iako je važno održavati dom čistim, proizvodi za čišćenje poput izbjeljivača mogu sadržavati otrove koji bi mogli biti štetni. Važno je takve proizvode držati izvan dohvata djece. Umjesto upotrebe jakih kemikalija koje se nalaze u kućanskim sredstvima za čišćenje, možete se odlučiti za limunov sok, koji djeluje antibakterijski, antiseptik je i svježe miriše.

2. Kozmetika

Proizvodi poput laka za nokte mogu biti iritantni za želudac ili crijeva.

3. Biljke

Određene biljke i gljive mogu biti opasne. 

4. Nedovoljno (loše) kuhana ili pljesniva hrana

Loše pripremljena ili kuhana hrana, kao i hrana koja je pljesniva ili je kontaminirana bakterijama, mogla bi biti otrovna. Važno je da ovu hranu držite izvan dohvata svojeg djeteta.

5. Lijekovi

Predoziranje lijekovima opasno je i za odrasle, a posebno za djecu. Lijekove uvijek čuvajte na mračnom mjestu, izvan dohvata djece.

6. Alkohol

Važno je sva alkoholna pića držati podalje od djece, osobito ona jarkih boja, koja bi se mogla zamijeniti za sokove. Alkohol može biti posebno opasan za djecu, a čak i ako odrasli konzumiraju prekomjernu količinu alkohola tijekom kratkog razdoblja, mogu se otrovati.

7. Plastične boce

Liječnica Natasha Beck rekla je da je važno imati staklene, a ne plastične boce za spremanje dječje formule ili majčinog mlijeka. 

"Plastične boce mogu sadržati otrovne kemikalije poput BPA pa ih ispustiti u mlijeko, pogotovo ako se stavi u mikrovalnu pećnicu ili perilicu suđa", kaže dr. Beck za Insider. 

8. Stres

Dr. Beck ističe da su ponekad najgore kemikalije one koje ne možemo vidjeti.

"Društveni otrovi mogu biti gori od kemijskih. Riješite se stresa", savjetuje.

9. Voda

Posljednjih godina mnogi su počeli koristiti filtere za vodu kako bi se riješili svih potencijalnih štetnih tvari iz vode. Vodovodne cijevi mogu sadržavati živu, klor i azbest.

"Trebali biste nabaviti i filter za uklanjanje toksina iz vode kod kuće", savjetuje dr. Beck. Ne uklanjaju svi filteri za vodu olovo i PFAS (polifluoroalkilne tvari), stoga svakako odaberite kvalitetnu i dobru opciju.


Reci što misliš!