Lifestyle

#zdravlje

Što učiniti ako vam dijete ima povišenu temperaturu?

Što učiniti ako vam dijete ima povišenu temperaturu?
Thinkstock

Liječenje djeteta s visokom temperaturom ponekad može biti zbunjujuće i stresno, pogotovo jer postoji toliko oprečnih savjeta. Groznica se definira kao tjelesna temperatura od 38 stupnjeva Celzijevih ili viša i prirodni je odgovor vaše bebe ili djeteta na borbu protiv infekcije.

"Osim što mu je vruće, vaše dijete može biti umornije nego inače, razdražljivo i bez apetita", kaže dr. Simon Latham, liječnik opće prakse u Altrinchamu i medicinski službenik u Push Doctoru, koji je na forumu portala MadeForMums odgovorio na neka pitanja.

Kako mogu svom djetetu s groznicom pomoći da se osjeća bolje?

Dobra vijest je da postoji mnogo jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom djetetu kad ima visoku temperaturu.

"Pijenje tekućine je jako važno pa ga potaknite na to", kaže dr. Latham. "Obavezno redovito nudite dojku ako dojite. Ponudite mu hranu samo ako vam se čini da to želi."

Dijete će vjerojatno spavati više nego inače, pa ga redovito provjeravajte, čak i tijekom noći.

Što mogu napraviti da bih ublažila simptome?

Ako je groznica vašeg djeteta posljedica virusa, onda lijekovi možda neće ukloniti virus, ali će pomoći kod simptoma i ublažiti bol. Doktor Latham objašnjava: "Malo je vjerojatno da će lijekovi pomoći djetetu s temperaturom uzrokovanom virusnom infekcijom da ozdravi. Međutim, ako je vaše dijete relativno dobro i sigurno se možete brinuti o njemu kod kuće, ali ga muči groznica, ti lijekovi mogu mu pomoći da se osjeća ugodnije."

Trebam li djetetu skinuti odjeću ako ima temperaturu?

Suprotno uvriježenom mišljenju, nema smisla skidati dijete ili bebu niti mu oblačiti dodatnu odjeću jer to, prema stručnjacima, neće utjecati na liječenje vrućice.

"Trebali biste ga odjenuti prikladno za vanjske uvjete, kao i inače", naglašava dr. Latham. "Nemojte ga skidati niti mu oblačiti previše odjeće jer ništa ne pomaže."

Također, djeci apsolutno nikada ne biste trebali davati lijekove koji su namijenjeni odrasloj osobi. Umjesto toga, pitajte svog ljekarnika za lijekove posebno namijenjene djeci.

Što je s konvulzijama?

"To su napadi koji se povremeno javljaju kada dođe do naglog porasta tjelesne temperature djeteta", kaže dr. Latham. Obično se događaju u dobi od 6 mjeseci do 3 godine i, iako mogu biti vrlo zastrašujuće, obično su bezopasne prema, NHS-u.

Lijekovi koji smanjuju temperaturu zapravo neće zaustaviti ovu pojavu: "Paracetamol ili ibuprofen ne sprječavaju febrilne napadaje", kaže dr. Latham. "Uvijek posjetite liječnika ako ste zabrinuti."