#prehrana
Bogat vlaknima, ovaj simbol jeseni trebao bi se naći na svačijem jelovniku
Kruške su pomalo podcijenjene kad je u pitanju jesenska hrana, posebno ako uočite koliko se pažnje pridaje bundevama, tikvicama i jabukama. Ali mnogi ljudi ne znaju da kruške imaju tonu zdravstvenih prednosti.
Prema Amy Goodson, autorici knjige The Sports Nutrition Playbook, jedna od najboljih prednosti je to što su izvrstan izvor vlakana.
"U krušci srednje veličine ima oko šest grama vlakana. Udio topivih i netopivih vlakana izvrstan je za zdravlje srca i crijeva", pojasnila je.
Vlakna su ključni nutrijent za redovitu probavu i zdravlje crijeva, pa čak i za sprječavanje kroničnih bolesti. Postoje dvije vrste vlakana - topiva i netopiva - a kruška sadrži obje. Topiva vlakna otapaju se u vodi i postaju želatinozna u tijelu. To pomaže u održavanju zdravlja crijeva i srca.
"Topiva vlakna mogu djelovati kao probiotik i tako pomoći vašim crijevima, hraneći dobre bakterije u tijelu. Također, mogu održati vaše srce zdravim pomažući u snižavanju kolesterola", ističe Goodson.
Netopiva vlakna ne otapaju se u vodi, nego pomažu omekšati stolicu radi lakšeg pražnjenja crijeva. Zbog toga umanjuju mogućnost zatvora i smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2. Osim vlakana, kruške sadrže i visoku razinu antioksidansa, točnije flavonoida. Prema izvješću objavljenom u magazinu Journal of Food Composition and Analysis, poznato je da flavonoidi smanjuju upalu u tijelu i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.
Kruške možete pojesti sirove, možete ih dodati salati od kozjeg sira ili upotrijebiti kao sastojak smoothieja, a od njih se spremaju i ukusni deserti.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Želite biti siti i gubiti kilograme? Postoji način - jedite više vlakana.
-
Ako želite da vaše tijelo dobije sve koristi od kivija, onda biste ga trebali jesti s kožom, tvrdi dijetetičarka Rebecca Gawthorne.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Izdvojeno
-
U petak na Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre sunčano, drugdje niski oblaci i magla pa osobito u gorju sunčana razdoblja. Na moru još ponegdje jaka bura s olujnim udarima.
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
Reci što misliš!