Lifestyle

#fitness

Istraživanje potvrdilo da masaže potiču brži oporavak mišića

Istraživanje potvrdilo da masaže potiču brži oporavak mišića

Redovite masaže ne samo da će pridonijeti opuštanju već će vam pomoći da ojačate i brže zacijelite, pokazalo je istraživanje na glodavcima objavljeno u Science Translational Medicine, prenosi Daily Mail.

Ispitivanje na miševima

Istraživači sa Sveučilišta Harvard upotrijebili su sićušne robotske strojeve kako bi masirali mišiće nogu skupini ozlijeđenih miševa 14 dana zaredom. Usporedili su ih sa skupinom koja nije masirana. Iako su obje skupine miševa liječili tijekom dvanaest dana, liječenje je bilo učinkovitije u skupini miševa koji su bili masirani.

Prema studiji, što je veća masažna sila primijenjena tijekom liječenja, ozlijeđeni mišići postajali su jači. Znanstvenici uključeni u studiju planiraju isprobati slične uređaje na većim životinjama, a naposljetku provesti ispitivanje i na ljudima.

Zadržavanje proteina u upaljenim mišićima

Glavni autor studije Bo Ri Seo, biolog s Harvarda, rekao je da su zdravstvene masaže mišića dugo bile bazirane samo na teoriji, no ovo istraživanje jasno pokazuje povezanost. Čini se da je ljekovita moć masaže kod miševa povezana s 'cijeđenjem' proteina koji su uzrokovali upalu u mišićima.

Studentica Stephanie McNamara, koja je bila uključena u studiju, rekla je da, iako su ti proteini imali važnu ulogu u zaštiti ozlijeđenog mišića, oni zapravo mogu spriječiti zacjeljivanje predugim zadržavanjem.

"Iako je upalna reakcija važna za regeneraciju u početnim fazama ozdravljenja, jednako je važno da se upala brzo riješi kako bi se regenerativni procesi mogli odvijati potpuno", rekla je. "Naš rad pokazuje vrlo jasnu vezu između mehaničke stimulacije i imunološke funkcije." Također je istaknula kako bi istraživanje jednoga dana moglo biti osnova za stvaranje slične tehnologije masaže za održavanje zdravih mišića ljudi u starosti.

"Ovo ohrabruje po pitanju napretka regeneracije širokog spektra tkiva, uključujući kosti, tetive, kosu i kožu", zaključuje McNamara.

​​​​​​​

Reci što misliš!