#zdravlje
Pet najvećih rizika za razvoj dijabetesa
Od dijabetesa tipa 2 obolijeva sve više i više ljudi, a mnogi nažalost ne znaju koji su rani znakovi niti faktori rizika koji ga pospješuju. Dijabetes tipa 2 nastaje kad tjelesne stanice ne mogu koristiti glukozu ispravno jer su otporne na inzulin ili gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina koliko je tijelu potrebno.
Dijabetes tipa 2 najčešće pogađa ljude iznad 40 godina, premda je sve više mladih ljudi koji obolijevaju, pa čak i sve veći broj djece. Istraživanja ukazuju na to da se dijabetes tipa 2 može spriječiti ili odgoditi sviješću o faktorima rizika i promjenama stila života. Farmaceut Brinley Hosking kaže da, iako postoje faktori koje ne možemo promijeniti (kao obiteljska anamneza i starenje), postoji velik broj načina na koje možemo djelovati da bismo smanjili mogućnost oboljenja.
"Primjerice, prestanak pušenja, jedenje voća i povrća svaki dan, barem 30 minuta fizičke aktivnosti barem pet dana u tjednu", pojašnjava ona. Ovo je pet osnovnih rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.
Pretilost
Masno tkivo može učiniti vaše tjelesne stanice otpornijima na inzulin i, što ste dulje pretili, veća je šansa za razvoj ove bolesti. Redovita konzumacija masne hrane, velikih količina šećera i soli te nedostatak vlakana u prehrani može pridonijeti ovom stanju, kao i manjak fizičke aktivnosti.
Visok krvni tlak i loš kolesterol
Američko istraživanje povezalo je visok krvni tlak s većim rizikom za dijabetes tipa 2 zbog nekih procesa koji uzrokuju oba stanja, kao što su upalni procesi. Uz to, ako imate niske razine dobrog kolesterola, rizik za dijabetes tipa 2 je još viši. Razlog je nakupljanje masnog plaka u arterijama.
Pušenje i konzumacija alkohola
Rizik dobivanja dijabetesa je 30 do 40 posto veći kod aktivnih pušača nego kod nepušača. Visoke razine nikotina u krvi smanjuju utjecaj inzulina. Alkohol je opasan jer potiče debljanje. Za ljude koji već boluju od dijabetesa može znatno podizati ili znatno smanjivati razinu glukoze.
Obiteljska povijest bolesti i sklonost dijabetesu
Rizik od oboljenja raste ako vam boluje netko od roditelja ili brat ili sestra.
Etnička pozadina
Ljudi koji žive u južnoj Europi i imaju preko 35 godina su skloniji obolijevanju od ostalih Europljana. Ovo može biti slučaj zbog više faktora, a najviše zbog prehrane karakteristične za određeno područje, ali bitni su i kultura i stil življenja.
Vezane vijesti
-
U Hrvatskoj je registrirano 315.298 osoba sa šećernom bolesti, nove tehnologije poboljšavaju im kvalitetu života, no procjenjuje se da tek oko 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu, priopćili su iz Zagrebačkog dijabetičkog društva uz Svjetski dan šećerne bolesti.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Umjereno vježbanje zdravo je za naš imunološki sustav, baš kao i za organe i tkiva u našem tijelu. Studije pokazuju da redovita svakodnevna tjelesna aktivnost smanjuje rizik od prehlade za 50%.
Izdvojeno
-
Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u četvrtak da se četvrtog dana štrajka dijela zdravstvenih djelatnika nastavlja trend smanjivanja broja štrajkaša, te iznio podatak da ih danas aktivno štrajka 504, što je za 64 manje u odnosu na jučer.
-
U petak, 22. studenog u 19 sati u Galeriji Galženica otvoriti će se samostalna izložba kipara Mateja Vukovića.
-
U nedjelju, 10. studenog 2024. godine u 18,45 sati na dionici državne ceste broj 1, u mjestu Jošani došlo je do naleta na divljač, kada je 57-godišnjak iz Zadra upravljao osobnim automobilom.
-
Dok se temperature spuštaju, a noći postaju duže, mnogi od nas primjećuju kako zimi spavamo dulje i teže se budimo.
Reci što misliš!