Lifestyle

#ljubimci

Pet pasmina koje se ne preporučuju obiteljima s malom djecom

Pet pasmina koje se ne preporučuju obiteljima s malom djecom
Thinkstockphotos.com

Svaki pas može biti divan kućni ljubimac, ali potrebni su mu pravilan odgoj i disciplina. Međutim, odgoj nekih pasmina predstavlja veći izazov od drugih, pa nisu najbolji izbor za obitelji s malom djecom, naročito ako je riječ o neiskusnim vlasnicima

Riječ je o psima izrazito čvrstog karaktera, velike samovolje, ali i vrlo tvrdoglavim pasminama, zbog čega treba dobro razmisliti prije nego ih nabavite ako imate malu djecu, prenosi portal CheatSheet.

U nastavku pročitajte kojih to pet pasmina se ne preporučuje obiteljima s malom djecom.

1. Rotvajler

Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno reagirati, pa čak i napasti dijete ako, primjerice, dijete vikne i pobjegne. Pas može instinktivno potrčati za djetetom, jer mu je u genetskom kodu da trči za plijenom, a problem je što ga je teško zaustaviti kada jednom krene.

Uz ispravnu socijalizaciju i trening rotvajler se može odlično uklopiti u obitelj s djecom, ali važno je da bude pod nadzorom. Primjerice, ako vidi da se djeca iz njegove obitelji grublje igraju s drugom djecom, rotvajler to može protumačiti kao da njegovu djecu netko napada te reagirati.

2. Akita

Akita koja je u obitelj došla kao štene i rasla s djecom vrlo vjerojatno će biti tolerantna prema toj djeci, ali možda ne i prema tuđoj djeci. Postoji opće pravilo da ovu pasminu, kao ni bilo koju drugu veliku pasminu, nije preporučljivo ostavljati samu s djecom mlađom od 12 godina. Akite ne vole kada ih se zadirkuje i mogu reagirati grizenjem.

Kao i rotvajler, akita može grublju dječju igru protumačiti kao napad te će probati zaštititi svoju djecu. Akiti brzo sve dosadi i želi sve raditi na svoj način. Ova pasmina zahtijeva strpljenje i dosljednost. Akita kojoj je dosadno i nije pravilno dresirana ili je ostavljena bez nadzora, može postati destruktivna i "teška"

3. Sibirski haski

Predivnog, divljeg izgleda, sibirski haski je pas koji je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odsutnosti nagona za čuvanjem možda nisu najbolji kućni ljubimci za djecu.

Sibirski haski nije agresivan prema ljudima, ali njegovo nagonsko ponašanje i linjanje mogu stvarati probleme. Haskija treba socijalizirati s drugim psima i pritom treba biti oprezan jer male životinje može doživljavati kao plijen. Ova pasmina linja se kroz cijelu godinu, što može izazvati ili pojačati alergiju kod djece.

4. Pekinezer

Djeca teško odole tome da ovog slatkiša ne vuku za dlaku, rep ili uši, a pekinezer to ne voli i kad-tad će se "osvetiti". Skloni su razvijanju sindroma malog psa, zbog čega se djeca često neće znati nositi s pekinezerom, naročito ako se psa stalno tetoši i odnosi prema njemu kao prema bebi, zbog čega može početi vjerovati da je on vođa čopora. Pekinezer je tada sklon postati svojeglav, prgav i agresivan. Ta sitna pasmina treba stroga pravila, vlasnika koji ima jaku volju, pravilno učenje i puno kretanja.

5. Jack Russell terijer

Manji pas koji voli kopati i lajati, Jack Russell terijer nije pasmina pogodna za svaki dom. Imaju vrlo izraženu samovolju, zbog čega traže čvrstu i konzistentnu dresuru. Krasi ga narav čuvara, zbog čega Jack Russell terijer može biti vrlo teritorijalan i može reagirati naglo na nepoznatu osobu, psa ili neku okolnost s kojom nije upoznat.

Jack Russell terijer može biti izazov i za iskusne vlasnike pasa, pa se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima, kao ni obiteljima s malo djecom. Veća djeca bolje će znati "cijeniti" inteligenciju ovoga psa, ali mala djeca mogu ga učiniti razdražljivim. Jack Russell terijer neće mirno podnositi da ga se vuče, štipa i pika i može uštipnuti zubima onoga tko narušava njegov osobni prostor.