Lifestyle

#prehrana

Keto dijeta postala najpopularniji način mršavljenja u 2021. godini

Keto dijeta postala najpopularniji način mršavljenja u 2021. godini
Pixabay

S obzirom na to da ljudi žele dokumentirati sve aspekte svog života na Instagramu i TikToku, hrana koju jedu od posebnog je interesa. Stoga ne čudi da pojam diet (hrv. dijeta) na ovim društvenim mrežama ima 485.000 oznaka i 106 milijuna pregleda. Društveni mediji postali su mjesto otkrivanja novih dijeta, izbora načina života, recepata.

Zainteresirani za odgovor na pitanje koja je dijeta najpopularnija u 2021. godini, veganski kolači Jack and Beyond sastavili su popis. Za to su usporedili broj oznaka i pregleda koje su dijete generirale. 

Keto dijeta s visokim udjelom masti, a niskim udjelom ugljikohidrata apsolutna je pobjednica s 10.200.000 oznaka na Instagramu i milijardu pregleda na TikToku.

Alkalna dijeta, koja daje prednost povrću, voću i vodi, zauzima drugo mjesto sa 678 tisuća oznaka na Instagramu i 29.200.000 pregleda na TikToku.

Na trećem mjestu je mediteranska dijeta, koja obiluje povrćem, voćem, mahunarkama, orašastim plodovima, grahom, žitaricama, ribom i nezasićenim mastima. Obično uključuje nizak unos mesa i mliječnih proizvoda. 

Na četvrtom mjestu je veganska prehrana koja isključuje svu hranu životinjskog podrijetla. Slijedi Paleo dijeta, koja se temelji na tradicionalnim tehnikama lova i ribolova, dok šesto mjesto pripada sirovoj prehrani.

Na sedmom mjestu je sve manje popularna Atkinsonova dijeta, a na osmom vegetarijanstvo. Deveto mjesto pripalo je DASH dijeti, dok se na 10. smjestila fleksibilna prehrana, koja se smatra opuštenijom verzijom vegetarijanske prehrane jer omogućuje konzumaciju malih količina namirnica životinjskog podrijetla.