Lifestyle

#istraživanje

Postavlja li Disney previsoke standarde djeci?

Postavlja li Disney previsoke standarde djeci?

Novo istraživanje otkiva da "kultura princeze" popularizirana Disneyjevim kultnim filmovima možda nema tako negativan učinak na razvoj djeteta kako su neki mislili.

Naime, stvorilo se mišljenje da priče poput Pepeljuge, Snjeguljice, Trnoružice i Male sirene utječu na vlastitu vrijednost djevojčica i oblikuju stavove dječaka da žene treba "spasiti".

Međutim, grupa istraživača sa Sveučilišta Bringam Young i Linfield Collegea otkriva da su baš ti filmovi iz mladosti uspjeli razviti zdravije poglede na spolne uloge.

Sudionici istraživanja bili su 307 djece predškolske dobi, koja su popunila upitnike, a zatim su to ponovila pet godina kasnije. Među sudionicima je bilo 51 posto žena i 49 posto muškaraca.

Doktorica Sarah Coyne, jedna od autorica studije, izjavila je za Wall Street Journal da su djeca koja su gledala Disneyjeve priče s gore navedenim princezama i igrala se lutkama princezama, umjesto da pokazuju negativan odnos prema tijelu i rodno stereotipno ponašanje, bila egalitarnija i izjavila da osjećaju da muškarci trebaju pokazati više emocija.

''Očekivali biste da će djevojka koja je rekla da joj je omiljena princeza Mulan biti manje spolno stereotipizirana od one kojoj je omiljena bila Pepeljuga, ali tu razliku nismo pronašli", dodala je dr. Coyne za Wall Street Journal.

​​

Reci što misliš!