Lifestyle

#kulturocid

Tko je jači, taj tlači... Poznati brend radi promocije svog proizvoda oštetio UNESCO-vu kulturnu baštinu

Tko je jači, taj tlači... Poznati brend radi promocije svog proizvoda oštetio UNESCO-vu kulturnu baštinu
Screenshot: YouTube/Facebook

Drift show imao neslavan završetak.

Iako su ih gradske službe odbile, Red Bull je svejedno odlučio izvesti i snimiti drift-show na trgu kraj katedrale svete Sofije u Kijevu. To je razbjesnilo gradske službe, a policija je pokrenula istragu. 

Naime, dva sportska automobila Red Bulla, za čijim su upravljačima bili Conor Shanahan i Oleksandr Grynchuk, su driftala slobodnim prostorom ispred katedrale i ostavila tragove guma svojih Nissana na površini koja je s katedralom uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a. Inače, cilj tog drift-showa bila je promocija energetskog pića u Kijevu i Ukrajini.

Zamjenik gradonačelnika Kijeva Konstiantyn Usov je u objavi na Facebooku jasno izrazio svoje razočaranje ponašanjem kompanije: "Red Bull je to učinio rano ujutro, bez sigurnosnih mjera za zaštitu pješaka, riskirajući brojne živote. Ljudi bi ujutro odlazili na posao preko trga i morali su izbjegavati njihove automobile dok driftaju. Sve je zaista moglo biti tragično. To nije samo vandalski čin, koji se ne može tolerirati, to je nepristojno ponašanje prema građanima Kijeva i prema jednom od najsvetijih mjesta u Ukrajini."

Prema posljednjim informacijama, policija je zaplijenila automobile. Procijenjeno je da će popravak stajati oko dvije tisuće dolara, dok je Red Bull dobio kaznu u iznosu nešto većem od 63 USD, piše The Drive pozivajući se na lokalne medije. 

Iako je Red Bullova ekipa pokušala očistiti tragove guma odmah istog dana, to im, sudeći po objavljenim snimkama na društvenim mrežama, nije uspjelo u potpunosti. Stoga je idućeg dana organizirana grupa volontera, koja je trg dovela više-manje u red.


Reci što misliš!