Događaji

Human Rights Watch

Kijev i pobunjenici koristili kazetno streljivo

Kijev i pobunjenici koristili kazetno streljivo

Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) je optužila u četvrtak vlasti Kijeva kao i proruske pobunjenike za korištenje kazetnog streljiva na istoku Ukrajine, gdje je od početka godine od tog streljiva ubijeno najmanje 13 civila.

Nakon istrage HRW je naveo da ima dokaze da su dvije strane u sukobu koristile takvo oružje u siječnju u veljači pri čemu je poginulo najmanje 13 civila, među kojima dvoje djece.

Korištenje kazetnog streljiva svjedoči o potpunoj odsustvu obzira prema civilima, rekao je stručnjak za streljiva Ole Solvang u priopćenju.

"Niti jedna strana ne bi smjela koristiti to oružje, koje je zabranjeno. Oružje djeluje na velikoj površini i izlaže civile opasnosti", rekao je dodajući da "neeksplodirano kazetno streljivo predstavlja opasnost za civile i dugo nakon napada".

HRW poziva dvije strane da potpišu međunarodnu konvenciju o kazetnom oružju iz 2008. koja u potpunosti zabranjuje korištenje, proizvodnju, skladištenje i prebacivanje te kategorije oružja te predviđa njegovo uništenje.

Čini se da su ukrajinske i ruske vlasti u teoriji slažu u pogledu neprihvatljivosti korištenja tog oružja u nastanjenim područjima, piše Solvang i dodaje da bi njihova djela trebala bit sukladna njihovim izjavama.

Topništvo i zrakoplovstvo mogu ispaliti kazetne bombe i streljivo i tada se po velikoj površini rasprostiru grozdovi malih bombi, koje pri eksploziji mogu ubiti i raniti ponekad i dugo nakon ispaljivanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.