Lifestyle

#zdravlje

Šest znakova koji ukazuju na to da je vašim očima potreban odmor

Šest znakova koji ukazuju na to da je vašim očima potreban odmor

Vid većina ljudi zanemaruje, a vrlo je važan. Često ga toliko zanemarujemo da počnemo obraćati pažnju tek kada nešto stvarno nije u redu.

Optičar Greeshma Patel iz Specsaversa otkrio je neke od najvažnijih stvari koje moramo znati o zdravlju očiju.

1. Ako su vam oči iziritirane, vjerojatno su suhe

Ako trljate oči cijeli dan ili su crvene, vjerojatno su samo suhe. U hladnije doba godine uzrok mogu biti niske temperature, a u proljetno vrijeme alergije ili peludna groznica. Svrbež, crvenilo, suzne, umorne i bolne oči znaju biti uobičajeni simptomi alergija ili suhoće oka, no zamućenje ili svijetli kružići mogu biti pokazatelji nečeg ozbiljnijeg i tada trebate potražiti liječničku pomoć.

2. Obratite pažnju na neuobičajene znakove

Sve iznenadne abnormalnosti vida treba odmah pregledati ili liječiti, a zabrinjavajući simptomi mogu uključivati mrlje, gubitak vida, svjetlosne bljeskove, dvostruki vid, zamagljeni vid te preosjetljivost na svjetlo.

3. Provjerite obiteljsku povijest očnih bolesti

Vrlo je važno biti svjestan obiteljske povijesti bolesti kada je u pitanju zdravlje očiju. Sve je više dokaza da su neki od najčešćih problema s vidom genetski uvjetovani. To su, na primjer, strabizam (očna neusklađenost koja se ponekad naziva i križanim očima), ambliopija (lijeno oko) i refrakcijske greške kao što su miopija (kratkovidnost), hiperopija (dalekovidnost) i astigmatizam.

4. Budite oprezni s vodom iz slavine

Ako nosite kontaktne leće, sigurno vam je rečeno da ne koristite vodu iz slavine za čišćenje leća ili kutijice za leće. Razlog leži u riziku od razvoja vrlo opasne infekcije. Ako vašim očima treba vlaga, najbolje je koristiti umjetne suze, a ne vodu iz slavine. Čišćenje kapaka vodom je sasvim u redu.

5. Pazite gdje nanosite tuš za oči

Važno je da svu šminku uklonite s očiju prije nego što odete na spavanje. Ako ne skinete šminku s očiju, posebno tuš i maskaru, ti proizvodi dovode do začepljenja malih žlijezdi koje se nalaze uz kapke, što može uzrokovati crvenilo, oteklinu, iritaciju i infekcije. U nekim slučajevima to može dovesti i do zamućenja vida ili trajnih infekcija.

6. Sunce je štetno za oči

Izlaganje suncu može uzrokovati značajna oštećenja očiju, a u ekstremnijim slučajevima stanja poput katarakte, makularne degeneracije i raka. Štitite oči sunčanim naočalama s polariziranim lećama koje pružaju vrhunski vid pri jakom svjetlu, uklanjajući 99.9 posto odsjaja, a istovremeno pružajući 100-postotnu UV zaštitu.

​​​​​​​

Reci što misliš!