#prehrana
Znate li koji je najbolji izvor ugljikohidrata u prirodi i zašto biste ga trebali češće jesti?
Iako su na lošem glasu, ugljikohidrati su jedan od tri makronutrijenata potrebnih u prehrani da bi vaše tijelo dobivalo energiju. Ako njih izbacite, ne samo da ćete izbaciti glavni izvor energije nego ćete imati i vrlo ograničen jelovnik. Ključ je samo da pronađete komplekse ugljikohidrate koji pašu vašem organizmu.
No, kada bi se birao najbolji ugljikohidrat koji treba jesti, to bi svakako bio krumpir. Kada ga se pravilno pripremi, recimo u pećnici ili na salatu krumpir može biti jako zdrava opcija.
Krumpir je prepun vlakana
Među najvažnijim nutrijentima u krupmiru su svakako vlakna. I to ona topiva i netopiva, koja pomažu s probavom, snižavaju razinu šećera u krvi i kolesterola te vas čine sitima.
Imaju više kalija nego banane
Banane su razvikane zbog količine kalija koju sadrže, ali zapravo to nije ni približnokoličini koju sadrže krumpiri. Jedan srednji krumpi sadrži 897 miligrama Kalija, što je duplo više od banane koja ima 422 miligrama.
Bogati su i ostalim nutrijentima
Uz vlakna i kalij, krumpir je bogat i drugim nutrijentima poput C i B vitamina, mangana, magnezija, fosfora, niacina i folata.
Bogati su rezistentnim škrobom
Ovaj škrob nije lako probaviti, on hrani dobre bakterije u vašem probavno traktu. Ostim toga, zbog njega ste dulje siti.
Krumpiri su najzasitnija hrana
Nijedna druga hrana nije toliko zasitna kao krumpir i to kada ga se jede samog, piše Eat this.
Vezane vijesti
-
Mnogi populariziraju dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao dobar i ispravan način da trenutno smršave i ostanu zdravi, ali to zapravo nije tako. Ugljikohidrati uglavnom nisu razlog tome što se osjećate loše niti vam onemogućuju zdrav način života.
-
Pretjerana konzumacija bilo koje hrane nije dobro za zdravlje, a neka istraživanja sugeriraju da je pretjerana konzumacija proizvoda od krumpira povezana s visokim krvnim tlakom.
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Izdvojeno
-
U subotu, 25. siječnja ulaz u Nacionalni park bit će besplatan za sve posjetitelje
-
Često si zabrinut/a? Bojiš se neuspjeha na ispitnim rokovima? Ne možeš se koncentrirati na učenje?
-
Tijekom prvog dana, više od sto korisnica već se pridružilo WomLife zajednici u želji da krenu živjeti zdravije.
-
Kao završna svečanost proslave 125.- e godišnjice planinarstva na zadarskom području održana je promocija monografije u Providurovoj palači u Zadru.
Reci što misliš!