Lifestyle

#svijet

Kašmirski safir prodan na aukciji u Monacu za više od dva milijuna eura

Kašmirski safir prodan na aukciji u Monacu za više od dva milijuna eura
Risis promo

Kašmirski safir od 27 karata postigao je cijenu od 2,1 milijun eura na dražbi u Monacu koju je organizira aukcijska kuća Hôtel des Ventes de Monte Carlo (HVMC), propćila je glasnogovornica ove aukcijske kuće.

Procijenjen na dva do tri milijuna eura, taj dragi kamen, umetnut u prsten od platine i žutog zlata i obrubljen dvostrukim redom okruglih dijamanata, ponuđen je na dražbi održanoj u Cafe de Paris s početnom cijenom od 1,7 milijuna eura. Sedam kupaca se telefonom nadmetalo sve do konačnog udarca čekića i završetka licitacije.

Talijanski kupac će, uz dodatne troškove, morati izdvojiti sveukupno 2,7 milijuna eura za nakit koji je pripadao jednoj europskoj prinčevskoj obitelji. Najljepši primjerci safira iz Kašmira, vrlo cijenjeni kod kolekcionara, redovito se prodaju za više od milijun eura.

U 19. stoljeću, odron zemljišta u planinskom lancu Himalaje je otkrio naslage tog iznimnog dragog kamenja. Danas je većina nalazišta u tom području zatvorena, zbog čega je taj dragi kamen "duboko plave boje svilenkastog i baršunastog sjaja" vrlo  rijedak.

Godine 2014., "Plava ljepotica iz Azije", safir od 392 karata na ogrlici, postigao je astronomsku cijenu od 17,29 milijuna dolara  na dražbi aukcijske kuće Christie's u Ženevi. Od 450 komada nakita ponuđenih na dražbi u Monacu, 80 posto je pronašlo nove vlasnike, a za njih je plaćeno oko šest milijuna eura.

​​​​​​​

Reci što misliš!