Lifestyle

#ljepota

Znate li kako trudnoća utječe na vašu kosu i kožu?

Znate li kako trudnoća utječe na vašu kosu i kožu?
@freepic.diller / Freepik

Mnogo je promjena kroz koje žensko tijelo prolazi tijekom trudnoće. Kako beba raste, mnoge će žene iskusiti brojne fizičke i psihičke promjene: možda će im kosa postati gušća i sjajnija ili će na licu uočiti mrlje od akni. Sve se to događa zbog utjecaja hormona. Međutim, ono o čemu se ne razgovara baš često je što se događa s kosom i kožom nakon porođaja.

Ovo je vrijeme velikih promjena kako u emocionalnom tako i u fizičkom smislu. Svatko tko ima bilo kakvih dugotrajnijih ili ozbiljnijih problema trebao bi posjetiti liječnika. Evo nekih promjena koje proživljava žena nakon porođaja.

Koža

"Tijekom trudnoće mnoge žene primjećuju probleme s pigmentacijom", objašnjava dermatologinja dr. Anjali Mahto za Breakingnews.ie. To se događa zbog fluktuacije hormona. Hormon poznat kao alfa-MSH odgovoran je za tamnjenje kože oko bradavica. 

Pigmentne mrlje mogu se zadržati na licu nakon porođaja. Mahto preporučuje pripaziti na ta područja jer to može postati trajni problem. Kiseline se obično koriste za liječenje hiperpigmentacije, ali Mahto napominje da ih vjerojatno želite izbjeći ako dojite. Drugi veliki problem koji bi mogle doživjeti nove mame je izbijanje akni zbog fluktuacija hormona nakon porođaja. Retinol se često koristi u borbi protiv pjega, ali trudnicama i dojiljama se ne preporučuje.

Što biste trebali koristiti?

Savjetnica i dermatologinja Mahto preporučuje azelaičnu kiselinu jer je sigurna, kaže ona.

"Azelaična kiselina ima brojne prednosti. Ima protupigmentacijsko i protuupalno djelovanje i prilično je dobra za akne."

Minimum što se tiče održavanja kože zdravom je čišćenje prije spavanja. Nečistoća, znoj, prljavština i ostala onečišćenja moraju se ukloniti s lica. Nakon čišćenja nanesite hidratantnu kremu ili azelaičnu kiselinu. Za jutro Mahto predlaže jednostavno čišćenje pa SPF.

Kosa

Mnogim ženama je tijekom trudnoće kosa sjajnija i gušća.

"Kad ste trudni, razina estrogena raste, a onda buja kosa", objašnjava frizerka Anabel Kingsley.

Iako to nije slučaj za sve, većini žena kosa manje opada u trudnoći.

"Nakon što rodite, polako opada razina estrogena, pa sve vlasi koje ste zadržali tijekom trudnoće mogu pasti u kratkom roku", pojasnila je.

Promjene na kosi mogu biti posljedice i nekih drugih čimbenika. Možda ste imali težak porođaj i izgubili ste puno krvi ili vašem tijelu nedostaje vitamina. Kingsley preporučuje zdrave i uravnotežene obroke svaka četiri sata, i to nekoliko mjeseci nakon porođaja.

''Održavajte kosu zdravom redovitim šamponiranjem i tjednim tonikom za vlasište, pilingom ili stimulirajućom maskom'', poručila je.

​​​

Reci što misliš!