#prehrana
Smeđi ili bijeli šećer: Koji je zdraviji?
Šećer je prirodni sastojak koji je tisućama godina dio ljudske prehrane. Iako postoji mnogo vrsta, smeđi i bijeli šećer spadaju u najpopularnije sorte. No, znate li u čemu se razlikuju ove dvije vrste šećera i koja je zdravija?
S obzirom na to da bijeli i smeđi šećer potječu iz istih usjeva – biljke šećerne trske ili šećerne repe – prilično su slični. Smeđi šećer je smjesa bijelog šećera i melase, koja je vrsta sirupa dobivenog iz šećera. Melasa je zaslužna za tamniju boju smeđeg šećera i malo povećava hranjivu vrijednost.
Glavna razlika između ove dvije vrste šećera je to što smeđi šećer sadrži nešto više kalcija, željeza i kalija. No, smeđi šećer ima neznatnu količinu minerala pa nije dobar izvor ni minerala ni vitamina. Uz to, smeđi šećer sadrži manje kalorija nego bijeli, no razlika je doista mala. Primjerice, jedna čajna žlica smeđeg šećera (4 rama) sadrži 15 kalorija, a žlica bijelog šećera ima 16.3 kalorija. Gledajući nutritivnu vrijednost, obje vrste šećera su prilično slične. Glavna razlika je u boji i okusu.
Smeđi i bijeli šećer proizvode se na različite načine. Bijeli se šećer proizvodi postupkom pročišćavanja kojim se uklanja smeđi sirup nazvan melasa. S druge strane, smeđi šećer ili prolazi manje obrade da bi zadržao sadržaj melase ili se proizvodi miješanjem bijelog šećera s melasom.
Obje vrste šećera mogu se na različite načine koristiti u kuhanju i pečenju. Smeđi šećer može biti bolja opcija za pečenje jer će konačni proizvod biti mekši i imat će gušću strukturu. Primjerice, kolačići koji se rade sa smeđim šećerom bit će vlažniji i mekši, a ako se kolačići rade s bijelim šećerom imat će prozračniju strukturu.
Zbog toga se bijeli šećer obično koristi za pečenje dizanih proizvoda. Treba napomenuti da se smeđi šećer često koristi i za glazure te razne vrste umaka, poput onog za meso s roštilja.
Ove dvije vrste šećera razlikuju se i po ukusu. Smeđi ima okus karamele i dobro ga je koristiti kada se rade čokoladne torte i kolači. S druge strane, bijeli šećer ima neutralan okus pa se može koristiti u pripremi raznih vrsta jela.
Koja vrsta je bolja?
S obzirom na sličnu nutritivnu vrijednost, koju ćete vrstu šećera odabrati ovisi o vašim osobnim željama. Iako smeđi šećer sadrži nešto malo više minerala i manje kalorija, smatra se zdravijim, no razlika je gotovo zanemariva pa možete konzumirati onaj koji vam okusom više odgovara.
Ne treba zaboraviti da je šećer općenito jedan od čimbenika koji je povezan s pretilošću i jedan od glavnih uzročnika određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, navodi Healthline. Stoga se preporučuje da pripazite na unos šećera te da ne pretjerujete.
Vezane vijesti
-
Stručnjaci ženama preporučuju da dnevno unose samo 24 grama šećera, dok je muškarcima dopušteno do 36 grama. No jeste li znali da samo jedna limenka gaziranog soka sadrži gotovo 40 grama šećera?
-
Internetom kruže brojni izazovi u sklopu kojih se ljudi odriču konzumacije šećera na sedam, 10, 30 ili više dana.
-
Možda niste svjesni da postoji čvrsta veza između naših crijeva i mozga, a šećer i ovdje ima svoju ulogu.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Izdvojeno
-
Mnogi roditelji često nesvjesno usmjeravaju svoje dijete prema osobnim željama i potrebama, što može imati dugoročne posljedice na djetetov emocionalni razvoj.
-
U subotu, 3. svibnja 2025., u 20 sati, u velikoj sali Općine Kolan, predstavljena je knjiga Narodni običaji Kolana na otoku Pagu, autorice Milke Šupraha- Perišić i Iva Oštarića, u izdanju Matice hrvatske, Ogranak Kolan. Svečanost je otvorio Marin Pernjak, svirajući mišnice uz pratnju podmlatka Folklorne grupe mladih KUD-a „Bartol Kašić“
-
VIDEO- Kraljevski grad Biograd na Moru svečano će obilježiti 1100 godina Hrvatskog kraljevstva od 8. do 11. svibnja 2025. godine, oživljavajući povijest upisanu zlatnim slovima grada, okolice, Dalmacije i cijele Hrvatske
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
Reci što misliš!