#prehrana
Premda nema dobru reputaciju, krumpir je jedna od najzdravijih namirnica
Kad se spomene krumpir, vrlo vjerojatno vam na pamet prvo padne čips ili pomfrit, međutim, krumpir je zapravo izvrstan izvor hranjivih sastojaka
Iako vjerojatno ne biste vjerovali, krumpir je izvrstan izvor vitamina C koji je povezan s imunitetom, sintezom kolagena za jačanje i elastičnost kože i tkiva, zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpciju željeza. Ali to nije sve. Krumpir je također dobar izvor kalija, što ga čini izvrsnom hranom kada je u pitanju održavanje krvnog tlaka pod kontrolom.
"Ustvari, jedan krumpir sadrži preko 800 miligrama kalija, a jedna banana sadrži samo oko 500 miligrama", kaže Amber Pankonin, registrirana dijetetičarka i vlasnica prehrambenog bloga Stirlist.
"Uz to, jedan srednji krumpir sadrži oko 160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i sadrži oko 3-4 grama vlakana. Krumpir ima malo masnoća i bjelančevina, ali puno hranjivih sastojaka zdravih za srce", dodala je.
Kalij igra ulogu u radu mišića, kardiovaskularnog i živčanog sustava. No, jedna od najvećih pozitivnih stvari kod jedenja krumpira, upravo zahvaljujući velikom udjelu kalija, jest ta što pomaže u održavanju krvnog tlaka. Odgovarajući unos kalija je oko 3.400 miligrama za muškarce u dobi od 19-50 godina i 2.600 miligrama za žene u dobi od 19-50 godina, dok je dnevna vrijednost 4.700 miligrama dnevno za odrasle i djecu u dobi od 4 godine i više. Nedostatak kalija mogao bi utjecati na krvni tlak i zdravlje bubrega, kaže Pankonin, piše Eat This.
Istraživanje sugerira da prehrana bogata kalijem i s niskim udjelom natrija može smanjiti rizik od hipertenzije i moždanog udara. "Iako možda nećete moći fizički osjetiti ovu pozitivnu stvar kod jedenja krumpira, na vaš krvni tlak, s vremenom će se možda normalizirati", kaže Stark, dodavši da je dobro jesti krumpir s korom, za optimalnu količinu kalija i vlakana po obroku. Osim toga, bitno je i kako ih pripremite i što poslužite s njima.
"Uvijek ih pokušavam ispeći ili prokuhati i preliti izvorom proteina ili masti poput narezane piletine ili kiselog vrhnja s vlascem", kaže Pankonin. "To donosi određenu ravnotežu proteina i masti u obrok", dodala je.
Vezane vijesti
-
Jesen je u punom jeku i, kao što se naš izbor garderobe mijenja s godišnjim dobima, tako bi se trebala mijenjati i naša prehrana. Kako temperature padaju, tijelo trebamo hraniti i zagrijavati iznutra.
-
Ako imate osjećaj da ste iscrpljeni, jedan od načina da povratite energiju je da promijenite prehranu. Možda toga niste svjesni, ali određene namirnice napunit će vas energijom bolje od drijemanja pa zašto onda ne iskoristiti njihove prednosti?
-
Voće, povrće, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke više su od ukusne hrane. Da bi tijelo normalno funkcioniralo, potrebna mu je neprerađena, cjelovita hrana puna hranjivih tvari i vlakana.
-
Nedostatak energije može utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti i tako nas učini manje produktivnim. Konzumiranjem namirnica kao što su banane, jaja ili jabuke možete znatno unaprijediti razinu energije i tako održati fokus tijekom dana.
Izdvojeno
-
U subotu, 25. siječnja ulaz u Nacionalni park bit će besplatan za sve posjetitelje
-
Često si zabrinut/a? Bojiš se neuspjeha na ispitnim rokovima? Ne možeš se koncentrirati na učenje?
-
Tijekom prvog dana, više od sto korisnica već se pridružilo WomLife zajednici u želji da krenu živjeti zdravije.
-
Kao završna svečanost proslave 125.- e godišnjice planinarstva na zadarskom području održana je promocija monografije u Providurovoj palači u Zadru.
Reci što misliš!