Lifestyle

#prehrana

Četiri negativne posljedice jedenja pohane piletine

Četiri negativne posljedice jedenja pohane piletine
Pexels

Pohanu piletinu vole mnogi ljudi. Međutim, u njoj ne treba redovito uživati. Štoviše, ako je svakodnevno jedete, mogli biste se suočiti s nekim zdravstvenim komplikacijama.

Portal Eat This, Not That je izdvojio neke od stvari koje bi vam se mogle dogoditi nakon uživanja u ovom ukusnom, ali nezdravom obroku.

1. Mogli biste biti naduti

Masna hrana poput pržene piletine sporo se probavlja, što znači da se sporo kreće vašim GI traktom i kao rezultat toga možete biti naduti. Pohana hrana je krivac za to koji se posebno ističe jer se ona može pohvaliti s puno zasićenih i transmasnih masti zbog kojih se nakon obroka osjećate kao da ne možete zakopčati hlače. 

2. Mogli biste se udebljati

Ako je pohana hrana vaš omiljen odabir, riskirate nakupljanje kilograma.To je zato što, recimo, pohana piletina često sadrži više kalorija od piletine pripremljene na drugačije načine. 

"Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer vanjski dio hrane gubi vodu i upija masnoću [ili] ulje", objašnjava Ashley Kitchens. "Ulja u kojima se hrana prži mogu sadržavati transmasnoće, koje dokazano povećavaju vaš LDL." LDL je štetna vrsta kolesterola koja može začepiti vaše arterije i uzrokovati kardiovaskularne bolesti. Zato razmislite o smanjenju unosa pohane piletine i druge pohane hrane kako biste izbjegli debljanje i buduće zdravstvene probleme sa srcem!

3. Mogli biste se osjećati tromo

Jeste li se ikad osjećali tromo nakon što ste pojeli par pohanih pilećih krilca s pomfritom? Ispostavilo se da oko 95% opskrbe vašeg tijela serotoninom (hormonom koji vam omogućuje da se osjećate dobro) proizvode vaše crijevne bakterije. Vaš je probavni trakt prekriven milijunima živčanih stanica zvanih neuroni koje vam pomažu u probavi hrane i čak igraju ulogu u regulaciji vašeg raspoloženja. Dakle, ako jedete puno pohane piletine, u osnovi napajate svoja crijeva upalnim sastojcima i uzrokujete rast loših bakterija. To može inhibirati broj dobrih bakterija koje vaša crijeva proizvode, a time i utjecati na vašu razinu energije i raspoloženje.

4. Veći rizik od umiranja

Znamo da ovo zvuči vrlo dramatično, ali, vjerujte nam, znanost to može potvrditi. Studija iz 2019. objavljena u BMJ-u otkrila je da su žene koje su jele jednu porciju pohane piletine barem jednom dnevno imale 13% veći rizik od umiranja iz bilo kojeg razloga, u usporedbi s onima koje uopće nisu jele pohanu hranu.