Lifestyle

#prehrana

Sedam zdravih namirnica koje mogu biti opasne ako ih jedete u prevelikim količinama

Sedam zdravih namirnica koje mogu biti opasne ako ih jedete u prevelikim količinama

Ovo su neke od "supernamirnica" koje nikako ne biste trebali jesti u prevelikim količinama:

1. Brokula vam može iritirati crijeva

Šalica sirove brokule sadrži samo 31 kaloriju, 6 grama ugljikohidrata i 0.3 grama masti. Bogata je vlaknima, proteinima, vitaminom C, kalijem i ostalim vitaminima i mineralima. Međutim, studije su otkrile da konzumacija previše brokule može izazvati iritaciju crijeva. Također, konzumacija brokule zbog visokog sadržaja vitamina K može imati negativne učinke na ljude koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi i liječenje problema sa srcem.

2. Konzumacija lososa može razrijediti krv

Losos je dobar izvor nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina koje su dobre za smanjenje upale. No prekomjerna konzumacija omega-3 može negativno utjecati na broj trombocita u krvi, a može i razrijediti krv. Osim toga, studije su otkrile da konzumacija previše ribe, uključujući losos, može povećati razinu žive u krvi.

3. Cimet može izazvati trovanje

Cimet se smatra superhranom zbog visokog sadržaja antioksidansa i mnogih ljekovitih svojstava. Sposoban je smanjiti razinu šećera u krvi, smanjiti upalu i spriječiti srčane bolesti pa se smatra jednom od najboljih superhrana u obitelji začina. Unatoč svim zdravstvenim blagodatima, količina cimeta koji unosimo mora se zaustaviti na jednoj žličici dnevno po odrasloj osobi. Istraživanja su otkrila da previše cimeta može biti otrovno zbog kumarina koji sadrži. Kumarin je posebno opasan za osobe s problemima jetre i pretjeranim unosom možete uzrokovati oštećenje jetre.

4. Avokado može uzrokovati nakupljanje masnoće

Avokado je posljednjih godina stekao globalnu popularnost kao superhrana zbog obilja hranjivih svojstava. Jedna porcija avokada nadoknađuje četvrtinu potrebe za vitaminom K kod odraslih osoba, petinu potrebe za folatima i desetinu dnevnih potreba za vitaminom E. Također je bogat omega-3 i vlaknima, ali previše avokada također može dovesti do upala, nadutosti i problema sa želucem. Zbog svojih masnih svojstava avokado nije samo hranjiv, već ima visok udio kalorija. Kao i bilo koja druga takva namirnica, prevelika konzumacija može dovesti do debljanja. Ako planirate uključiti avokado u svoj dnevni plan obroka, stručnjaci preporučuju jesti 50 grama ili otprilike trećinu do pola avokada.

5. Humus može dovesti do pretilosti

Hummus je bliskoistočni umak od slanutka, sezamove paste, limuna, češnjaka i maslinovog ulja. Pojedinačno, svi ti sastojci sadrže razne zdravstvene dobrobiti; ali kada se kombiniraju, treba biti oprezan s njihovom konzumacijom. Hummus nije samo pogodan za vegane i one s alergijama na orašaste plodove, gluten i mliječne proizvode, već je povezan s poboljšanim zdravljem probavnog sustava i kontrolom šećera u krvi. Također, većina humusa koji se kupuje u trgovini nije toliko zdrav i može sadržavati čak i opasne sastojke, kao što su velike količine natrija, nepotrebna ulja i konzervanse. Takav humus može pridonijeti riziku od pretilosti.

6. Tuna može utjecati na vaše motoričke sposobnosti

Tuna je nemasni protein koji je bogat omega-3 i vitaminom B12. Studije su pokazale da je jedenje tune dobro za srce i jača zdravlje očiju, imunološki sustav te da snižava krvni tlak. Slično lososu i drugoj ribi, tuna sadrži živu, što je čini opasnom hranom kad se jede u velikim količinama i često. Trovanje živom očituje se u problemima s pamćenjem ili gubitku vida, drhtanju tijela i ukočenosti.

7. Zeleni čaj može uzrokovati bolove

Zeleni čaj je zbog visokog sadržaja antioksidansa označen kao jedan od najzdravijih napitaka na svijetu. Utvrđeno je da antioksidanti u zelenom čaju smanjuju rizik od raka i bolesti srca, sagorijevaju masnoće i poboljšavaju rad mozga. Iako su bezbrojne prednosti zelenog čaja, prekomjerne količine zelenog čaja mogu izazvati negativne nuspojave, posebno zbog visokog sadržaja kofeina. Učinci konzumiranja previše kofeina uključuju nesanicu, glavobolju, lupanje srca i žgaravicu. Za one s niskom tolerancijom na proizvode s kofeinom, zeleni čaj također može uzrokovati žgaravicu i probavne smetnje. Prema stručnjacima, 3 do 5 šalica zelenog čaja dnevno više je nego dovoljno za prosječnu odraslu osobu, piše Bright Side.