Lifestyle

#alkohol

Četiri alkoholna pića koja su puno zdravija od piva i koktela

Četiri alkoholna pića koja su puno zdravija od piva i koktela
Designed by Freepik

Skoro 70 posto odraslih pije alkoholna pića. Iako alkohol ima negativne zdravstvene učinke, postoje i prednosti kad se konzumira u umjerenim količinama.

"Moramo razjasniti da je alkohol doista otrov. Dakle, ne možemo reći da je sam po sebi zdrav, ali istraživanja su pokazala da piće do dva mogu imati neke zaštitne blagodati za zdravlje srca i pomoći nam da se opustimo", kaže za Insider dijetetičarka Megan Kober.

Ako pijete, dobro je znati da su neka pića bolji izbor od drugih. Evo što trebate znati.

Crno vino

Po pitanju najzdravijih alkoholnih pića, crno vino nalazi se na vrhu popisa. Sadrži antioksidanse koji mogu zaštiti stanice od oštećenja i polifenole koji mogu poboljšati zdravlje srca. Sadrže ih i bijelo vino i rose, samo u manjim količinama. Istraživanja pokazuju da je crno vino povezano s poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja, gustoće kostiju i zdravlja mozga.

"Tražite što prirodnija vina koja sadrže manje aditiva pa vaša jetra neće morati naporno raditi", savjetuje Kober. 

Šampanjac

Grožđe od kojeg se radi šampanjac sadrži puno fenolnih spojeva, vrste antioksidansa koji mogu poboljšati zdravlje mozga i smanjiti rizik od demencije. 

Tekila

Istraživanja na miševima pokazuju da konzumiranje biljke agave može povećati apsorpciju kalcija i poboljšati zdravlje kostiju. Međutim, stručnjaci nisu sigurni da pijenje tekile ljudima može pomoći u liječenju nedostatka kalcija ili stanja kostiju poput osteoporoze. Ipak, riječ je o dobrom izboru jer je tekila niskokalorično piće.

"Bistra pića poput votke, tekile i gina imaju najmanje šećera i kalorija, a naša tijela ih najlakše metaboliziraju", kaže Kober.

Viski

Istraživanja su otkrila da viski može imati sličan učinak kao crno vino. Međutim, još se uvijek raspravlja o tome može li alkohol zaista biti zdrav za srce ili je bolje priuštiti si neku drugu poslasticu bogatu antioksidansima poput tamne čokolade.

Pića koja treba izbjegavati

Kober ističe da je pivo i koktele bolje preskočiti.

"Pivo je posljednje na mom popisu jer je puno praznih kalorija i kemijskih komponenata koje pridonose mamurluku. Kokteli su puni šećera što znači dodatne kalorije i veći mamurluk", zaključila je dijetetičarka.


Reci što misliš!