Lifestyle

#zdravlje

Osam trikova uz koje ćete posljedice mamurluka svesti na minimum

Osam trikova uz koje ćete posljedice mamurluka svesti na minimum

Iako ne postoji pravi lijek za mamurluk, postoje prirodni lijekovi koji vam mogu pomoći da umanjite ili čak uklonite najteže simptome i obnovite svoje tijelo.

Pijte vodu

Opijanje je diuretik, što znači da tad više mokrite. "Alkohol smanjuje hormone koji signaliziraju vašim bubrezima da čuvaju vodu", kaže dr. Sunjya Schweig, osnivačica i predsjednica Kalifornijskog centra za funkcionalnu medicinu. "Smanjuje se vaša sposobnost zadržavanja vode, pa ćete otpustiti tekućinu." Dehidriranost, pak, izaziva prepoznatljive simptome mamurluka poput glavobolje i umora. Budući da je rehidracija nakon pijenja osobito korisna za glavobolju ili bolove u tijelu, dajte tijelu vodu koja mu je potrebna.

Nadoknadite elektrolite

Dehidracija zbog pijenja alkohola može dovesti do neravnoteže elektrolita. "Elektroliti su minerali ključni za funkcioniranje stanica, a neki od njih su natrij, kalcij, kalij i magnezij", kaže dr. Schweig. "Niska razina elektrolita može vas učiniti letargičnima, dovesti do nepravilnog rada srca i uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev."

Konzumirajte đumbir 

Ovaj ljekoviti korijen može umiriti želudac. "Alkohol oštećuje crijeva i povećava njihovu propusnost, što dovodi do upale, više toksina u krvi i poremećaja imunološkog sustava", kaže dr. Schweig. "Đumbir sadrži spoj koji dokazano sprječava propadanje crijevne barijere i smanjuje upalu te štiti jetru", dodaje.

Pobrinite se za unos kalija

Kalij pomaže u regulaciji otkucaja srca, dostavlja hranjive tvari u stanice i uklanja otpadne tvari. Budući da se ovaj ključni mineral iscrpljuje kad se napijete, trebali biste sljedeći dan napuniti svoje zalihe.

Istuširajte se toplom vodom

"Toplina otvara vaše krvne žile, dopuštajući krvi da lakše protječe", kaže dr. Schweig. "Zbog toga vaša krv brže prolazi kroz jetru koja filtrira otpadne tvari poput acetaldehida iz alkohola." Veći protok krvi kroz jetru znači manje otpada u vašem tijelu.

Pijte čaj od kamilice

"Alkohol je depresor središnjeg živčanog sustava i može vas natjerati da se osjećate neraspoloženo", kaže dr. Schweig.

Doskočiti takvom problemu nije jednostavno, ali kamilica bi mogla pomoći. Ova ljekovita biljka koristi se tisućama godina kao protuupalno, antioksidativno i blago umirujuće sredstvo. 

Studija provedena u prosincu 2016. pokazala je da su i kratkotrajna i dugotrajna upotreba ekstrakata kamilice ublažile simptome anksioznosti. Studija iz siječnja 2018. u časopisu Journal of Psychiatric Research otkrila je da, kada su ljudi s anksioznim poremećajima uzimali ekstrakt kamilice, to im je uravnotežilo razinu hormona stresa kortizola. Također, kamilica bi mogla pomoći i kod drugih simptoma mamurluka. Studija iz lipnja 2017. u Journal of Education and Health Promotion sugerira da poboljšava san. Također je smanjila mučninu kod pacijenata na kemoterapiji, otkrilo je istraživanje iz 2017. u časopisu Avicenna Journal of Nursing and Midwifery Care.

Popijte malo juhe od kostiju

Pitate se što je najbolje jesti ako vam je mamurluk iziritirao želudac? "Predlažem koštanu juhu za mučninu", kaže dr. Schweig. "Smanjuje upalu i propusnost crijeva."

Naspavajte se

"Nedostatak sna može pogoršati sve simptome mamurluka, pa je imperativ vratiti cirkadijalni ritam u ravnotežu", kaže dr. Schweig. "Spavanje je također najbolji način da se ublaže bolovi u tijelu od mamurluka."

​​

Reci što misliš!