Lifestyle

#zdravlje

Znate li koji je najnezdraviji način pripreme jaja?

Znate li koji je najnezdraviji način pripreme jaja?

NIJE čudno ako na spomen doručka prvo pomislite na jaja. Između ostalog, jaja su popularan izbor za doručak jer su ona fantastičan izvor mnogih esencijalnih hranjivih sastojaka.

"Bjelanjci su nevjerojatan vegetarijanski izvor bjelančevina, a žumanjci su izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein/zeaksantin", kaže dijetetičarka Lindsay Wengler.

Wengler također primjećuje da se u prošlosti smatralo da jaja mogu loše utjecati na razinu kolesterola, ali sada znamo da "njihovo jedenje ne podiže kolesterol, kao što se prije mislilo". Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih. Ako pitate dijetetičare, oni se slažu da je prženje na previše ulja i na jakoj vatri najnezdraviji način pripreme. To je zato što je ulje bogato kalorijama i zasićenim mastima.

"Jaja su prirodno bogata proteinima i siromašna zasićenim mastima, ali čim im dodate maslac ili ulje, raste razina zasićenih masnoća u vašem obroku. Naravno, to je nešto što ne želimo jer je prekomjerna zasićena masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima", kaže Katherine Basbaum, dijetetičarka u UVA Health's Heart and Vascular Center.

No nisu samo maslac i ulje stvari koje ne trebate dodavati jajima. 

"Kokosovo ulje i mast također su loš odabir, kao i pripremanje jaja uz velike količine zasićenih masnoća u obliku vrhnja, sira, šunke ili slanine. Korištenje svih ovih sastojaka "može umanjiti visoki nutritivni profil jaja", objašnjava Basbaum.

Postoji još jedna stvar koja je nezdravija od prženja jaja na masnoći - prženje jaja na jakoj vatri, piše Eat This, Not That.

"Pripremanje na visokim temperaturama potiče oksidaciju ulja koje, kad se konzumira, može potaknuti upalu u tijelu", kaže dijetetičarka Rebecca Washuta.