Lifestyle

#hrana

Pet zdravih namirnica koje često bacamo, a ne bismo trebali

Pet zdravih namirnica koje često bacamo, a ne bismo trebali

Zanimljivo je kako neke dijelove namirnica bacamo jednostavno zato što mislimo da nisu za jelo, što je uglavnom istina, no kod ovih namirnica u tom slučaju radite veliku pogrešku.

Hrana je potrebna i zdrava, no samo kada znamo što točno jedemo, pa nije rijedak slučaj da nešto od toga bacamo misleći da se radi o smeću, a zapravo je vrlo korisno i ukusno. Najveće pogreške koje radimo je bacanje dijelova namirnica koji su zdravi i korisni za organizam zato što mislimo da nisu jestivi.

Stoga, evo namirnica koje ne treba bacati nego ih koristiti kao hranu, ma koliko to čudno ponekad zvučalo.

Kora luka - ne služi samo za bojanje pisanica, jer je prebogata kvercetinom, sastojkom koji jača imunitet i snižava krvni tlak. Sačuvajte koru i ubacite je u juhe, gulaše i variva, pa izvadite prije jela.

Kora lubenice - prebogata citrulinom, važnom aminokiselinom koja poboljšava krvotok. Ubacite komade lubenice s korom u jači blender, dodajte malo naranče i dobit ćete ukusan i zdrav smoothie

Listovi brokule - puni vitamina A, C i kalcija, više nego ostatak brokule, stavite ih u juhe i variva

Sjemenke dinje - prepune vlakana, proteina, magnezija i vitamina E, a peku se u pećnici kao i bučine sjemenke

Stabljika blitve - kad je ljubičasto-crvena, to znači da je bogata karotenoidima, snažnim antioksidansima i vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju. Ubacite ih u bilo kakvu fritaju i uživajte


Reci što misliš!