Lifestyle

#recepti

Recept za tradicionalnu uskrsnu pogaču

Recept za tradicionalnu uskrsnu pogaču

Domaća pogača odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže

Kakav bi to bio Uskrs kad ne bi bilo pince, tradicionalnog slatkog uskrsnog kruha? Mora biti na svakome stolu u Hrvatskoj, a zovu je različito u raznim dijelovima zemlje: pogača, pinka, pinca lii simica. Pinca se uobičajeno nosi u crkvu na blagoslov hrane na Uskrs, a i obavezan je dio blagdanskog doručka. Uz to, domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo odličnog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže.

SASTOJCI

  • 7 jaja
  • 10 šalica glatkog brašna
  • 57 g svježeg kvasca
  • 1.5 šalica šećera
  • 1/2 šalice tople vode
  • 1 šalica toplog mlijeka
  • 1 šalica otopljenog maslaca
  • 1 žličica šećera
  • naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)

PRIPREMA

  1. Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.
  2. Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. 
  3. Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena. 
  4. Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta je otkrijte da dobije karakterističnu ukusnu koricu.