#recepti
Recept za tradicionalnu uskrsnu pogaču
Domaća pogača odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo jednog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže
Kakav bi to bio Uskrs kad ne bi bilo pince, tradicionalnog slatkog uskrsnog kruha? Mora biti na svakome stolu u Hrvatskoj, a zovu je različito u raznim dijelovima zemlje: pogača, pinka, pinca lii simica. Pinca se uobičajeno nosi u crkvu na blagoslov hrane na Uskrs, a i obavezan je dio blagdanskog doručka. Uz to, domaća pinca odličan je uskrsni poklon prijateljima ili rodbini, pa evo odličnog recepta koji će oduševiti i vas i vaše najdraže.
SASTOJCI
- 7 jaja
- 10 šalica glatkog brašna
- 57 g svježeg kvasca
- 1.5 šalica šećera
- 1/2 šalice tople vode
- 1 šalica toplog mlijeka
- 1 šalica otopljenog maslaca
- 1 žličica šećera
- naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)
PRIPREMA
- Kvasac otopite u toploj vodi s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.
- Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste.
- Tijesto odložite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena.
- Za kraj, premažite pince razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta je otkrijte da dobije karakterističnu ukusnu koricu.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Na Veliku subotu, 30. ožujka, Uskrsno bdjenje u katedrali sv. Stošije u Zadru koje započinje s blagoslovom novog ognja na Trgu sv. Stošije u 21 sat, predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
Izdvojeno
-
U derbiju 17. kola prvenstva Hrvatske za košarkaše Zadar je kao domaćin svladao Split sa 59-54 (21-12, 13-18, 15-18, 10-6).
-
17.siječnja u 10:00 sati u HNK Zadar još jedna Kava s glumcima - imate priliku upoznati Alena Liverića!
-
Kako kukci znaju kada trebaju ići u hibernaciju, gdje i kako provode hladne periode – priču za The Conversation donosi doktorandica zoologije sa Sveučilišta u Stockholmu Anna Brødsgaard Shoshan.
-
Poziv za prijavu aktivnosti/projekata koji se odnose na kulturne, sportske, znanstvene i edukacijske aktivnosti te su isključivo namijenjene studentima vrijedi do kraja siječnja.
Reci što misliš!