Lifestyle

#zdravlje

Šest namirnica za poboljšanje kvalitete sperme

Šest namirnica za poboljšanje kvalitete sperme

Procjenjuje se da 10 do 20 posto slučajeva neplodnosti kod muškaraca proizlazi iz problema povezanih s njihovom spermom.

Međutim, muški prenatalni vitamini - poznati i kao dodaci muškoj plodnosti - mogu pomoći u poboljšanju broja sperme, kaže dr. Juan Alvarez, reproduktivni endokrinolog iz centra za plodnost u Illinoisu. Alvarez preporučuje svakodnevni multivitamin koji uključuje cink, folnu kiselinu, vitamin C i vitamin D, zajedno s nekoliko drugih dodataka. Evo što istraživači do sada znaju o tim dodacima i njihovom utjecaju na plodnost muškaraca:

1. Vitamin E

Vitamin E je antioksidans topiv u mastima. Studija iz 2011. godine sugerira da je vitamin E zajedno sa selenom koristan u povećanju pokretljivosti sperme kod neplodnih muškaraca. Klinika Mayo preporučuje 15 mg na dan, s unosom koji ne prelazi 180 mg jer to može povećati rizik od raka prostate.

2. Vitamin C

Vitamin C je vitamin topljiv u vodi, koji je uključen u metabolizam proteina, između ostalih tjelesnih procesa. Vitamin C je antioksidans koji može pomoći u poboljšanju kvalitete sperme. Prema pregledu iz 2020. godine, klinički dokazi o vitaminima koji povećavaju plodnost muškaraca najviše uključuju vitamin C, kao i L-karnitin, vitamin E i cink. Alvarez preporučuje 1000-2000 mg vitamina C dnevno.

3. L-karnitin

Pregled iz 2012. sugerira da L-karnitin može pomoći u povećanju kvalitete sperme i njenom kretanju. Iako NIH izvještava da ljudsko tijelo stvara dovoljne količine karnitina, tako da nema prehrambenih preporuka u vezi s dodatkom, neke studije o dodavanju karnitina su otkrile da uzimanje dva grama dnevno tijekom dva mjeseca povećava pokretljivost sperme.

4. Vitamin D

Vitamin D je još jedan vitamin topiv u mastima koji pomaže u smanjenju upala, održavanju razine kalcija i fosfata te regulaciji rasta stanica. Studija iz 2017. otkrila je da dodavanje više vitamina D pomaže u kontroli razine kalcija, što je neophodno za pokretljivost sperme. Alvarez preporučuje 15 mcg vitamina D dnevno.

5. Cink

Cink je uključen u niz procesa koji spermi daju fizičke sposobnosti da prodru u jajašce. Pregled iz 2016. izvijestio je da su niske razine cinka povezane s muškom neplodnošću. Alvarez kaže da preporučuje muški prenatalni multivitamin s cinkom zbog njegove sposobnosti da pojača proizvodnju testosterona, broj spermija i funkciju sperme. NIH preporučuje ne više od 40 mg cinka dnevno jer previše cinka može dovesti do štetnih nuspojava poput povraćanja, proljeva, glavobolje i oslabljenog imunološkog sustava.

6. Folna kiselina

Folna kiselina je varijanta folata - vitamina B topivog u vodi koji može pomoći u smanjenju abnormalnosti sperme, prema Alvarezu. Klinika Mayo preporučuje odraslima da ne uzimaju više od 400 mikrograma dnevno. Važno je napomenuti da su učinci folne kiseline i cinka na plodnost muškaraca još uvijek diskutabilni. Studija NIH-a iz 2020. nije otkrila nikakvo poboljšanje u kvaliteti sperme ili natalitetu kod muškaraca koji su uzimali dodatak cinka i folne kiseline, piše Insider.