Lifestyle

#roditeljstvo

Zašto djeca više vole YouTube od klasične televizije?

Zašto djeca više vole YouTube od klasične televizije?

Kad je u pitanju zabavan sadržaj za djecu, danas ga je više nego ikad prije. Djeci ne nedostaje izbora, a tehnologija i ekrani sačinjavaju velik dio njihovog života. Ono što roditelji primjećuju jest da njihova djeca preferiraju YouTube pred klasičnim televizorom. Zašto je to tako, pitaju se mnogi.

Kako piše The Guardian, u stvarnosti se ove dvije platforme na neki način spajaju. TV emisije koje se emitiraju na televiziji mogu se naći i na YouTubeu, ali taj servis djeci je privlačniji zbog nekoliko razloga. Kad dijete koristi YouTube za gledanje sadržaja, ono kontrolira što je na njemu. Kad gledaju TV kanal, moraju gledati ono što se prikazuje. Pomoću YouTubea mogu birati što žele gledati. Ako se umore od određene emisije, u sekundi lako promijene ono što gledaju.

Uz to, YouTubeu je lako pristupiti. Prema Mercury Newsu, djeca pametni telefon u prosjeku dobivaju s navršenih 11 ili 12 godina. Budući da posjeduju te uređaje, lako mogu pristupiti YouTubeu kad god požele, čak i na putu do škole ili u parku s društvom.

Iako gledanje YouTubea može imati negativne posljedice, prednost je što dijete ima pristup informacijama o svemu što ga zanima, navodi Programming Insider. Ako je dijete zainteresirano za svemir, životinje ili znanost, na YouTubeu ima pregršt sadržaja o bilo kojoj temi.

To je i platforma koja omogućuje interakciju. Djeca mogu komentirati sadržaj i osjećaju se kao da su dio zajednice. Osjećaj zadovoljstva koji to budi može ih natjerati da se požele vratiti po još.

Na YouTubeu se svakodnevno pojavljuje nov sadržaj i to na različitim jezicima pa uvijek postoji nešto za svako dijete, bez obzira na njegovu rasu, kulturu ili dob.