Lifestyle

Blue Monday

Pet savjeta uz koje ćete lakše prebroditi najdepresivniji dan u godini

Pet savjeta uz koje ćete lakše prebroditi najdepresivniji dan u godini

Bliži se Plavi ponedjeljak. Treći ponedjeljak u siječnju nosi taj naziv i slovi za najdepresivniji dan u godini.

Smatra se da ga uzrokuju postblagdanska kriza, krivnja zbog nepridržavanja novogodišnjih odluka, hladno vrijeme i drugi faktori, a ove godine pada na 18. siječnja. Neki smatraju da je Plavi ponedjeljak mit, drugi tvrde da su na taj dan doista neraspoloženi i depresivni. Kojeg god ste stava, portal Health ima nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da lakše prevladate taj dan.

Planirajte nešto zabavno

"Moramo prestati planirati zabavne sadržaje isključivo u dane vikenda. Čineći nešto zabavno tijekom radnog tjedna umanjit ćete osjećaj iščekivanja", kaže psihijatrica Margaret Seide.

Razmislite o virtualnom tečaju kuhanja, filmskom maratonu s obitelji ili večernjem druženju s partnerom kako biste umanjili osjećaj tjeskobe.

Začinite rutinu

Na Plavi ponedjeljak se opustite i odvažite usvojiti neke nove navike. Dr. Seide preporučuje da ne tugujete ako ste prekršili novogodišnju odluku, nego da pokušate dodati neke nove navike u svoju rutinu, kao što je zdravija prehrana.

Prakticirajte hygge

Danski pojam hygge znači stvaranje prostora i životnog stila punog topline i udobnosti. Stvorite svoj kutak za uživanje u šalici toplog čaja i knjizi i borite se protiv depresije koju nosi Plavi ponedjeljak. 

Napravite čišćenje

Prema nekoliko studija o okolišu i ponašanju, okruženje igra veliku ulogu u raspoloženju. Osvježite posteljinu, zamijenite jastuke ili reorganizirajte policu s knjigama. 

Iskušajte svjetlosnu terapiju

Kad vam nedostaje sunčeve svjetlosti koja podiže raspoloženje i osigurava dozu vitamina D, možete iskušati svjetlosnu terapiju koja pomaže nadoknaditi prirodnu sunčevu svjetlost. Dr. Seide preporučuje sjedenje pored kutije za svjetlosnu terapiju minimalno 30 minuta dnevno radi poboljšanja raspoloženja tijekom zime.


Reci što misliš!