Život u vrijeme koronavirusa
Čime više riskirate - odlaskom u restoran ili u trgovinu?
Zbog sve većeg broja novozaraženih koronavirusom i dodatnih restriktivnih mjera, više vremena provodimo u vlastitom domu, izbjegavajući javna okupljanja
Pitanje koje se često nameće u vrijeme pandemije jest koliko je sigurno boraviti u restoranu, trgovačkim centrima i parkovima.
Večera u restoranu i kupovina - što je sigurnije?
Ako se pridržavamo propisanih smjernica, obje aktivnosti su relativno sigurne. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) donosi neke smjernice kojih se treba pridržavati - održavanje razmaka od dva metra, nošenje maske i pridržavanje pravilne higijene ruku.
Koliko je sigurno posjetiti određeno mjesto zapravo ovisi o tome koliko je sati, o okruženju i gužvi.
Pri odabiru restorana, pokušajte potražiti onaj s rasporedom sjedala na otvorenom. Na otvorenom prostoru rizik od zaraze je manji. Pazite da stolovi nisu jako blizu te provjerite pridržavaju li se sigurnosnih smjernica. Večera u zatvorenom dijelu restorana je rizičnija i to bi trebalo izbjegavati.
Odlazak u kupovinu u trenutku kada su najveće gužve smatra se najrizičnijim. Zatvoreni prostor, loša ventilacija i nemogućnost održavanja distance mogu povećati šansu za zarazu. Odlazak u trgovine radnim danima umjesto vikendom je puno bolja opcija.
Gužve će biti manje i bit će dovoljno prostora za slobodno kretanje. Obavezno nosite masku za lice i nosite sredstva za dezinfekciju, prenosi E-Times.
Vezane vijesti
-
Ako baš morate kupovati za vrijeme najvećih gužvi, stručnjaci preporučuju dezifenckiju ruku i kolica.
-
Rođendanska slavlja, promotivne akcije, besplatne igraonice za najmlađe i nove zimske kolekcije na policama trgovina dovoljan su razlog za odlazak u jedan od centara
-
Vlasnici lisabonskih restorana, već u poteškoćama zbog izostanka mnogobrojnih turista koji inače ljeti posjećuju portugalsku prijestolnicu, nezadovoljni su novom mjerom, uvedenom u subotu, koja propisuje obavezan test ili potvrdu o cijepljenju da bi se sjedilo unutar lokala.
-
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da se zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes povlači proizvod "Suho svinjsko meso" (vratina u mrežici, plećka, kračica, buncek, glava, carsko meso, rep, nogice i kosti", proizvođača iz Murtera.
Izdvojeno
-
Anika Miočić, članica KSV Zadar nastupila je prošlog vikenda na natjecanju u Beču u pratnji trenera Marka Sutlovića.
-
Srijeda još na Jadranu sunčana, ali sve oblačnija, uz buru. Na kopnu većinom znatno oblačnije i hladnije, uglavnom u gorju uz mjestimične slabe oborine.
-
Jeste li ikada putovali vlakom kako biste posjetili nekoliko europskih odredišta u jednoj interrailing avanturi i poželjeli da postoji jednostavniji način prelaska granica?
-
Zimsko izdanje Dana etnologije i antropologije 2024. godine održava se u posebnom slavljeničkom duhu – kao dio programa obilježavanja 20 godina postojanja studija etnologije i antropologije na Sveučilištu u Zadru.
Reci što misliš!