Lifestyle

I lakše postaju ovisni

Znanost dala odgovore na vječno pitanje: zašto se muškarci češće upuštaju u seks za jednu noć?

Znanost dala odgovore na vječno pitanje: zašto se muškarci češće upuštaju u seks za jednu noć?

Za sve je kriva kemija.

Iako žene toga nisu svjesne dok se bore s mukama slomljenog srca i tuge za izgubljenim (realno gledajući za nečim što nikad nisu ni imale), možda su mnogo bolje prošle. Muškarci baš zbog tih hormona koji im dopuštaju da se olako upuste u seks na jednu noć mnogo lakše postaju ovisni o seksu.

Skeniranjem ženskog mozga tijekom orgazma stručnjaci sa Sveučilišta New Jersey otkrili su da se u tom stadiju aktivira 30 različitih područja. Među njima su i oni odgovorni za emocije, dodir, sreću, zadovoljstvo pa i pamćenje. U trenutku orgazma žene ne osjećaju bol nego isključivo užitak.

Ključnu ulogu u vezivanju žena za seksualne partner ima oksitocin. Taj hormon koji se luči tijekom seksa krivac je za povećanje empatije i zbog njega žene osobi s kojom su intimne više vjeruju. Ukratko, on povećava šanse da se žena zaljubi u partnera nakon seksa. A kako tijelo ne zna razliku između avanture i veze, oksitocin se izlučuje u oba slučaja. I eto problema ako ga bude previše. A što utječe na njegovu razinu još se ne zna.

Muško tijelo tijekom seksa izlučuje dopamin koji je odgovoran za čisti užitak i nema utjecaj na povezivanje s partnericom. No taj je hormon krivac za ovisnost o seksu i zato je među ovisnicima više muškaraca.

Tko je tu bolje prošao, teško je reći. Je li lakše izliječiti ljubavne rane ili boriti se s ovisnošću? Na vama je da presudite!