Lifestyle

izvor bakterija

Iznenadit ćete se: Ovaj predmet koristite svaki dan, a štetiji je od mobitela

Iznenadit ćete se: Ovaj predmet koristite svaki dan, a štetiji je od mobitela
PR fotografija

Mislili ste da je mobilni telefon izvor zaraze i bakterija, ali nije samo on prepun prljavštine.

Istraživanjem je otkriveno da ručni sat “skuplja bakterije” i da svaki uzorak ima zabrinjavajuću količinu mikroorganizama, a najgorim se pokazao model za vježbanje, koji je bio 8.3 puta prljaviji od WC školjke. Također, modeli s plastikom i kožom su bili prljaviji od metalnih.

“Bez obzira nosimo li sat svaki dan ili samo tijekom radnog vremena, ne čistimo ih onoliko često koliko peremo ruke, i to je sigurno”, prokomentarisao je  direktor istraživanja. “Nažalost, nisu svi satovi vodootporni pa bi izbegavanje kontakta s vodom mogao biti glavni razlog nakupljanja bakterija. Preporuka je očistiti ga barem jednom mjesečno“, dodao je.

Savjeti kako pravilno očistiti sat:

– Uklonite remenje sa sata.

– U posudu stavite vodu i malo blagog sredstva za pranje posuđa – ako se radi o satu od nehrđajućeg čelika ili plastike. Za kožne modele pripremite blagu mješavinu vode i alkoholnog octa.

– Uronite remenje pa ga ostavite od pola sata do nekoliko sati u posudi, ovisno o tome koliko je prljavo.

– Očistite mekanom krpicom ili četkicom, pa isperite čistom vodom.

– Osušite sat krpom ili ostavite neka se suši na zraku nekoliko sati. Kada je sve suho, spojite remenje, i to je to.

Jedno istraživanje pokazalo je da su ženske torbice često prepune mikroorganizama i prljavštine jer ih rijetko koja žena čisti. Najprljavijom se pokazala krema za ruke. Bakterija je bilo i na svemu ostalom – na ključevima, ružu, maskari itd. Posebno je zabrinjavajuće, rekli su kasnije istraživači, što neke žene imaju naviku da stavljaju torbice na pod, pa čak i kada su u javnom toaletu.

I za kraj, stručnjaci kažu da su WC daske dizajnirane tako da se mikrobi na njima dugo ne zadržavaju, odnosno ne mogu tamo dugo preživeti. S druge strane, često se čiste, pa ne čudi da je na njima manje bakterija nego na drugim stvarima koje koristimo u svakodnevnom životu.


Reci što misliš!