#gastro
Umak od gljiva uz koji će meso i tjestenina biti još ukusniji
Imamo recept za brz, jednostavan, a preukusan umak od gljiva za koji će vam trebati pola kilograma šampinjona i tek nešto suhih vrganja, probajte! Odličan je kao preljev za tjesteninu, a u njega možete smjestiti i mesne okruglice ili pečenu piletinu.
Ako volite gljive, s ovim umakom neće pogriješiti. Brzo se i lako priprema, a odličan je s tjesteninom, ali i kao nadjev za bruschette. Možete ga poslužiti kao prilog uz mesna jela, posebno piletinu na tavi ili mesne okruglice, a najbolje se slaže sa zdjelom zelene salate. Budući da gljive spadaju u one namirnice koje nije preporučljivo podgrijavati, nemojte to raditi, ali ih slobodno pojedite hladne, kao namaz uz grissine ili krekere.
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 30 g suhih vrganja
- 1 veća glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 150 ml bijelog vina
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 grančice svježeg timijana
- 2 prstohvata soli
- malo papra
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Suhe vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale gljive prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.
2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte ulje, sitno sjeckani luk, protisnuti češnjak, majčinu dušicu te na laganoj vatri pirjajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.
3. Potom dodajte šampinjone koje ste narezali na ploške i nastavite pirjati narednih 5-6 minuta, dodajte bijelo vino i pustite da se sve zajedno kuha nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i popaprite te pirjajte narednih 10 minuta.
4. Pred kraj dodajte slatko vrhnje, sve izmiješajte i kuhajte još nekoliko minuta do željene gustoće.
5. Ovako pripremljen umak poslužite uz tjesteninu, rižu ili uz meso.
Izdvojeno
-
Na prostoru uz crkvu biti će postavljena izložba fotografija: Obnova crkve Sv. Stošije na Puntamici, a u obnovljenom prostoru crkve nastupit će Martin Draušnik koji će izvesti „Hir za violinu solo“
-
Balance Croatia Festival dolazi kao šlag na torti u 25. godini festivala koji je stvarao temelje scene elektronske glazbe u Australiji. Tisuće njegovih fanova sada imaju prilike po prvi puta plesati u The Garden Resortu u Tisnom
-
Veliki međunarodni turnir „11. Zagreb Karate Cup“: Karate klub Bibinje među 680 natjecatelja, 63 kluba i 5 država osvojio 15 medalja!
-
S prelaskom u hladniji dio godine vrijeme je da posložimo garderobu i u prvi plan izbacimo topliju odjeću, uključujući zimske kapute, jakne i bunde.
Reci što misliš!