#gastro
Ručak za čistu peticu: Piletina u umaku od gljiva i vina
Gljive su apsolutni hit jesenskog stola, a posebno su neodoljive u kombinaciji s piletinom i vinom
Ako vam nedostaje ideja za ručak, a jede vam se nešto sočno i s mesom, onda imamo sjajan prijedlog za vas.
Super sočne batke s umakom od gljiva možete poslužiti s rižom, tjesteninom ili žitaricom poput bulgura. Umjesto škrobnog brašna, umak možete zgusnuti na drugi način. Razmutite jedan žumanjak s vinom i vrhnjem. Zdjelu s mesom i gljivama maknite s vatre pa u nju izlijte pripremljenu mješavinu od vrhnja i žumanjka.
Potrebno vam je:
- 5-6 pilećih bataka
- 70 g maslaca
- 400 g šampinjona
- 2 dl punomasnog kiselog vrhnja
- 2 dl vina porto
- papar, sol, žličica mljevene paprike
- manji luk
- lovorov list
- žlica škrobnog brašna
Priprema:
- Batke posolite i popaprite. Šampinjone očistite pa ih narežite na ploške ili manje polovice. Luk očistite i sitno iskosajte. U zdjeli za pečenje ili dubljoj tavi zagrijte maslac. Prepržite na njemu batke sa svih strana dok ne dobiju koricu.
- Izvadite ih iz zdjele i stavite na toplo mjesto. Dodajte još malo maslinovog ulja, luk i gljive. Kratko sve propirjajte i vratite meso natrag u zdjelu. Ulijte dl vina, poklopite zdjelu i pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko 30 minuta.
- U ostatku vina razmutite škrobno brašno i mljevenu crvenu papriku. Ulijte u zdjelu, promiješajte, dodajte vrhnje, po potrebi još začinite solju i paprom. Kuhajte sve još 10 minuta dok se umak ne zgusne.
Izdvojeno
-
Promet Ulicom kralja Dmitra Zvonimira će se odvijati jednim kolničkim trakom uz naizmjenično propuštanje.
-
Zagreb će 27. svibnja, povodom Međunarodnog dana marketinga, postati središte mladih kreativaca.
-
Jazz orkestar nastupa na Trgu Petra Zoranića, najavili su iz zadarske Lige protiv raka, te poručili kako nastavljaju s aktivnostima!
-
Obavještavamo sve posjetitelje humanitarno-boksačkog 3. Memorijala Damir Zrilić koji će se održati u nedjelju 11. svibnja 2025. o sljedećem:
Reci što misliš!