mali trikovi velikih majstora
Korisni savjeti starih znalaca za pripremu zimnice
Priprema marmelada, pekmeza, džemova…, općenito spremanje manje ili više obrađenoga voća i povrća u staklenke jedan je od načina pripreme zimnice.
Stari znalci, koji imaju puno iskustva u ovom poslu, savjetuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe.
Što se tiče posuda u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima. Staklenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u kipućoj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocijediti prije punjenja.
Neki staklenke steriliziraju tako da ih nakon pranja drže otvorene oko 5 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva ili desetak minuta na 150 stupnjeva.
Prije punjenja poklopac i vrh staklenke mogu se prebrisati alkoholom, a neki u staklenku uliju i malo rakije, zatvore je i dobro protresu, što osim ubijanja bakterija služi i kao dodatan okus, primjerice, marmeladi.
Također, kada je riječ o vrućem sadržaju (marmelade, džemovi, sokovi…), dobro je napunjenu i metalnim čepom zatvorenu staklenku okrenuti naopačke, postaviti je na čep i tako ostaviti neko vrijeme.
Izdvojeno
-
U posljednjem susretu 32. kola HNL-a nogometaši Lokomotive su kao domaćini u Kranjčevićevoj ulici svladali Rijeku 3-1 (2-0) te će iduće kolo na vrhu ljestvice, po prvi puta u sezoni, dočekati Dinamo.
-
Ima nešto prekrasno mistično u pričama starih dvoraca, u lokacijama na kojima se nalaze te u ideji da ih obiđete u sklopu putovanja. Europa posebno vrvi dvorcima.
-
Poželite li gricnuti nešto između večere i odlaska na spavanje odaberite zdrave zalogaje koji će pozitivno utjecati na vaš san.
-
U utorak, 16. travnja 2024. godine svečano je otvorena izložba Ružičasto; priče o svakodnevnim predmetima i igračkama u prostoru Gradske lože.
Reci što misliš!