znanstvenici znaju
Koliko često i koliko brzo trebate jesti?
Svi znaju da zdrava prehrana treba biti bogata voćem i povrćem te sadržavati što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo.
"Tjelesni metabolizam je usporediv s kaminom", kaže njemački nutricionist Heiko Griguhn. "Treba ga redovito puniti kako bi dobro radio".
On zato preporučuje da se jede često, pet do sedam puta dnevno.
Ljudi koji žele izgubiti na težini često griješe jer jedu rijetko i neredovito, kaže Griguhn. Nakon dugog razdoblja bez hrane, tijelo počinje čuvati energiju tako što sagorijeva manje kalorija.
Uz to, ako pregladnite vjerojatno ćete posegnuti za brzom hranom ili slatkišima. "Zato je bolje češće 'prezalogajiti', ali i to učinite mudro. Male porcije povrća ili drugih laganih obroka između doručka, ručka i večere sasvim su u redu", objasnio je.
Ne iznenađuje, međutim, što su mišljenja o optimalnoj učestalosti obroka različita. Neki su ljudi uvjereni da im pomaže povremeni post, drugi pak vole klasična tri obroka na dan.
Nedvojbeno je da se za održavanje zdrave tjelesne težine u organizam ne smije unijeti više kalorija nego što ih se potroši.
Zdrava prehrana ne uključuje samo "što" jesti, nego i "kako".
Apetit i sitost regulira mozak, točnije hipofiza, kaže nutricionistkinja Birgit Schramm. Tijelo otpušta kemijske glasnike koji mozgu govore da je hrane bilo dovoljno.
"Sporo jedenje olakšava mozgu da pokupi signal o osjećaju sitosti koji mu organizam šalje", objašnjava Schramm. Halapljivost za stolom čini suprotno.
"A žvakanje je priprema za probavu", dodaje Schramm. "Komadići hrane trebaju se razgraditi u želucu i tankom crijevu. Nije svejedno gutate li velike komade ili ih prije dobro prožvačete".
Stručnjaci savjetuju da se svaki komad hrane žvače 15 do 30 puta. Za to, naravno, morate imati vremena. Zato Schramm preporučuje 15 do 20 minuta za ručak, odnosno pet do osam minuta za sendvič.
Uz jelo je važno piti i dovoljno tekućine. "To stimulira proizvodnju probavnih sokova", kaže nutricionistkinja Manuela Martin.
Vezane vijesti
-
Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Dr. Gaye istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica i predviđa što ćemo jesti za 5 do 10 godina.
-
Svi imamo dane kada osjećamo neutaživu glad i koliko god raznovrsne hrane pojedemo, čini se kao da organizam želi još. Naravno, nije strašno ako si ponekad ugodimo i damo oduška, ali redovno prejedanje odrazit će se loše ne samo na vitku liniju, već i na cjelokupnu zdravstvenu sliku
-
Do sada ste već vjerojatno čuli da namirnice poput meda ili soli nemaju rok trajanja, ali na toj listi nalaze se i neke druge pa je šteta baciti ih u smeće ako se mogu iskoristiti
-
Iako će nakon burne noći mnogi posegnuti za prženom, masnom hranom, ona nije lijek za mamurluk. Liječnici za Daily Star savjetuju da su banane, avokado, orašasti plodovi i slatki krumpir uvijek bolji izbor. Te namirnice pomoći će nadoknaditi izgubljene elektrolite i povratiti vam snagu.
Izdvojeno
-
Još je daleko kolovoz, ali najava je već tu! Puntamiška fešta bit će ovog ljeta dodatno začinjena odličnom svirkom koju će nam prirediti Goran Bare i Majke.
-
Kako je istaknuto na prigodnom susretu s novinarima u Hrvatskom karate savezu, u Zadru, u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, od 8. do 12. svibnja 2024., na Europskom prvenstvu (karate i parakarate) sudjelovat će oko 700 natjecatelja iz 51 zemlje.
-
Od 19. do 21. travnja 2024. u Berlinu se na 50m bazenu održalo jako međunarodno natjecanje BERLIN SWIM OPEN 2024.
-
Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti" imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova na 77. Filmskom festivalu u Cannesu, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar
Reci što misliš!