odgovorno je majčino mlijeko?
Zašto nam je brza hrana tako fina?
Brza hrana je loša hrana, to valjda znaju već i vrapci na granama, no svejedno se ponekad ne možemo riješiti želje za njom i popustimo kad se nađe pred nama - znate li zašto? Vjerovali ili ne, za to je odgovorno majčino mlijeko...
Znači, ma kako mi informirani i svjesni bili, navalit ćemo na hamburger kao da nam je zadnji u životu, a novo je istraživanje dalo razlog - hana bogata masnoćama i ugljikohidratima posebno snažno stimulira centar za nagrađivanje u mozgu.
"Vjerojatno pod utjecajem majčina mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljikohidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje", objašnjava Marc Tittgemeyer iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma Max Planck koji je proveo istraživanje u suradnji s američkim sveučilištem Yale.
Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljikohidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osjećaj zadovoljstva iako na različite načine.
Masnoće i ugljikohidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osjećaj sitosti. "To je razlog zbog kojega ne prestanemo jesti iako smo siti", kaže Tittgemeyer.
Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, znanstvenici su suprotstavili 40 dobrovoljaca s računalima, a nagrada u igri bila je hrana. Hrana ponuđena u računalnoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljikohidratima poput peciva ili oboje. Kako bi došli do određene hrane ispitanici su se morali nadmetati s računalom. Znanstvenici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za hranu koja je bila bogata i mastima i ugljikohidratima.
Za vrijeme igre na računalu znanstvenici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetske rezonance. Dobivena očitanja bila su konzistentno u skladu s rezultatima igre - područje mozga u kojemu je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimuliran hranom koja je imala visoki udio i masnoća i ugljikohidrata.
Vezane vijesti
-
Postoje dvije vrste kolesterola: kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL) ili dobri kolesterol te kolesterol lipoproteina male gustoće (LDL) ili loši kolesterol.
-
Masni prženi krumpirići, piletina pržena u više puta korištenom dubokom ulju i preslani hamburgeri nisu dobri za zdravlje, unatoč tome što su vrlo ukusni, no čini se da ambalaža u koju se pakiraju može biti štetnija od same hrane
-
Nakon 90 dana koje je proveo hraneći se samo u restoranu brze prehrane, Cisna je izgubio gotovo 17 kilograma
-
Izdvojeno
-
Izgradnja i uređenje luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar ulazi u završnu fazu, što znači da kreće i zapošljavanje za jedan od najiščekivanijih turističkih projekata u Hrvatskoj.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Odmah po dojavi na teren su se uputili članovi stanice iz Zadra i jedan iz Lovinca
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
Reci što misliš!