fast-food
Štetne supstance nalaze se u ambalažama za pakiranje brze hrane
Masni prženi krumpirići, piletina pržena u više puta korištenom dubokom ulju i preslani hamburgeri nisu dobri za zdravlje, unatoč tome što su vrlo ukusni, no čini se da ambalaža u koju se pakiraju može biti štetnija od same hrane
Papirnate kutije i papiri u kojima se u restoranima brze hrane
poslužuju hamburgeri i prženi krumpirići obloženi su kemijskim
spojem koji je otporan na mast, no može sadržavati fluoridne
spojeve.
Ti su spojevi poznati kao polifluoralkilni spojevi (PFAS), a neki
se povezuju s mogućnošću razvoja raka. PFAS su kemikalije na bazi
fluorida koje sprečavaju kapanje ulja izvan vrećice.
Kad se zagrijavaju, te kemikalije mogu dospjeti u
hranu
Kada PFAS dođe u doticaj s hranom koja ga 'razmoči' i zagrije,
velika je vjerojatnost da preko obroka konzumirate i štetne
kemikalije. Koliku ćete količinu štetnih kemijskih spojeva
'progutati' s hranom ovisi o temperaturi hrane i o tome koliko je
dugo stajala zapakirana.
Prikupivši više od 400 komada ambalaže iz restorana brze hrane
diljem Sjedinjenih Država, znanstvenici su ustanovili da je 46
posto papira u koji se umataju obroci i 20 posto kartonskih
kutijica sadržavalo određenu količinu fluoridnih spojeva. Oni su
pronađeni u 56 posto ambalaže za deserte i kruh te u 38 posto
ambalaže za sendviče i hamburgere. Samo papirnate čaše nisu
sadržavale fluor.
Ako ste mislili da se najveća koncentracija toksičnih spojeva
nalazi u masnom papiru u koji se umotavaju hamburgeri, u krivu
ste, jer ih je najviše u ambalaži za deserte i kruh. Slično je
stanje s ambalažom za pizze i kokice, ustanovili su američki
znanstvenici.
Odavno je poznato da perfluoralkilni spojevi utječu na brojne
zdravstvene tegobe, poput smanjene plodnosti, povećanog
kolesterola, oslabljenog imunosnog sustava i većeg rizika od
obolijevanja od raka.
Ne nalaze se samo u ambalaži za pakiranje brze hrane, već i u
predmetima koje svakodnevno koristimo, poput teflonskih tava,
vodootporne odjeće, proizvoda za čišćenje, u bojama i lakovima,
šamponima, koncu za zube i make-upu.
Vezane vijesti
-
Istraživači su otkrili da oni s većim unosom masne i visokokalorične hrane imaju 58 posto veće šanse da pate od depresije
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive
-
Sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU, suglasne su članice HUP Koordinacije hrane i pića.
Izdvojeno
-
Proteklog dana, 12./13. prosinca na području Policijske uprave zadarske evidentirana je 1 krađa
-
Doček sv. Luce održan je u POU Dom na žalu u Preku. Dječica su bila oduševljena
-
Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ približava se svom uspješnom završetku. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nalazi se u fazi pokusnog rada, dok se istovremeno provode tehnički pregledi i ishoduju uporabne dozvole za preostale dijelove sustava javne odvodnje.
-
Upis na doktorski studij „Kvaliteta u odgoju i obrazovanju“ obavljat će se online do 20. prosinca 2024.
Reci što misliš!