Lifestyle

#ljubav

Četiri znanstveno dokazane činjenice o sretnim parovima

Četiri znanstveno dokazane činjenice o sretnim parovima
Oleg Baliuk

Znanstvenici i istraživači godinama su proučavali parove kako bi doznali što ih drži zajedno. Iako ne postoji vodič za savršenu vezu, postoji nekoliko stvari koje sretni parovi dijele:

1. SEKSUALNI ŽIVOT

Nije tajna da seks s partnericom ima mnoge dobrobiti. Profesor sociologije pri Sveučilištu Colorado Boulder otkrio je da su parovi, koji se seksaju barem dva do tri puta mjesečno, 33 posto sretniji od onih koji se rijetko skidaju pred boljom polovicom.

2. PRIJATELJSTVO

Moglo bi se reći da je ključ uspješne veze snažna povezanost. Istraživač John Gottman otkrio je da su parovi koje veže čvrsto prijateljstvo zadovoljniji seksom, vezom, pa čak i strašću koju dijele.

3. NEMAJU DJECU

Nitko ne kaže da je lako imati djecu. No, neki stručnjaci tvrde da parovi bez djece imaju kvalitetniju vezu. Istraživanje Vijeća za suvremene obitelji potvrdilo je da su najsretniji oni parovi koji nemaju djece – bez obzira na to jesu li u braku ili ne. Kod parova s djecom veliki je plus rad za firmu koja ima fleksibilan porodiljni dopust.

4. IMAJU SLIČNE NAVIKE PIJENJA ALKOHOLA

Jedno od vas možda voli vrhunsku kapljicu vina, dok drugo uživa u craft pivu. U svakom slučaju, istraživači pri Istraživačkom centru u Buffalu, tvrde da za sretnu vezu nije bitno što pijete, već koliko pijete. Parovi koji imaju različite navike pijenja – primjerice, jedan puno pije dok drugi uopće ne pije – imaju veću vjerojatnost za prekid od onih sa sličnim navikama.


Reci što misliš!