za prste polizati
Recept za najbolju varijantu popularne sarme
Za pripremu ove sarme, treba vam nešto više sastojaka, no rezultat će vas oduševiti.
Sastojci
700 g mješanog mljevenog mesa,
glavica kiselog kupusa,
10 dag slanine
glavica luka sitno narezana,
15 dag riže,
dvije žličice soli,
pola žlice mljevenog papra,
jaja,
Izmiješajte sve sastojke i oblikujte sarmice.
Priprema
Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo.
Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu.
Nasjeckajte luk,i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu. Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.
Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko popržiti s lukom.
Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan.. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso.
Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa.
Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše.
Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorile. Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite rezanog kiselog kupusa. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata.
Na kraju dodajte naribajte sirovi krumpir umjesto zaprške. Pustite da se sarma kuha još sat i pol.
Vezane vijesti
-
Kuharice i internet prepuni su najboljih recepata za sarmu, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da uvijek ispadne – fantastična
-
Video kanal sa sjajnim idejama, Tasty, donosi četiri recepta za popularne mesne okruglice.
-
VIDEO: Ako volite hranu, i to nesvakidašnju, ovaj video je za vas.
-
Piletina vam nikad ne može dosaditi. Zašto ne pripremite ovu ''Buffalo" verziju?
Izdvojeno
-
Lica bez granica sekcija festivala LITaf donosi nam večer hrvatske erotske priče u Guma baru
-
Narodni muzej Zadar poziva na svečano otvorenje izložbe fotografija „Kulturna baština okom fotografa – NINO VRANIĆ“, koje će se održati u četvrtak, 8. svibnja 2025. godine, u izložbenim dvoranama Kneževe palače s početkom u 19 sati.
-
Ovaj značajan događaj planiran je kao dvodnevno okupljanje planinarskih društava Zadarske županije, koje će se održati od 31. svibnja do 1. lipnja 2025. godine u Gračacu.
-
U doba digitalne komunikacije, projekt „Zadarski mostovi od priča“ vraća nas temeljnim vrijednostima: slušanju, razumijevanju i zajedništvu.
Reci što misliš!