fit kantun
Kuhate li na ovih pet načina, zaboravite na dijetu
Da, pržena hrana osvaja nas svojim masnim mirisom i okusom, no kuhana govedina, mekan je i ukusan specijalitet dostojan svakog pečenog odreska.
Na lešo
Svi smo odrasli na ‘mesu na lešo’ kako to popularno volimo zvati, no pritom smo zaboravili koliko kuhani komad govedine, junetine, piletine ili ribe može biti fin. Da, pržena hrana osvaja nas svojim masnim mirisom i okusom, no kuhana govedina, mekan je i ukusan specijalitet dostojan svakog pečenog odreska. S druge strane slaže se sa svakim prilogom i salatom pa morate priznati da će nekad umjesto komada pečenog mesa, fino poslužiti i ono kuhano. Da ne spominjemo kako ćete nakon kuhanja juhe s primjerice govedinom, imati zaokružen obrok – i nešto sa žlicom i nešto konkretno.
Unsplash
U pećnici
Ribu ne morate svaki put peći na tavi u ulju. Stavite ju u aluminijsku foliju, prelijte maslinovim uljem i limunom te dodajte peršin. Tako će se peći u zdravom soku, a ne u masnom ulju. I za ostale mesne proizvode, a i one nemesne radije birajte pećnicu.
Unsplash
Roštilj
Danas napraviti roštilj nije nikakav problem. Mnogi ljudi imaju električne roštilje koje koriste na balkonu, a u ponudi su i grill tosteri koji se mogu koristiti za tost, ali i za pečenje mesa te ribe. Na ovaj ćete način također izbjeći ulje. U konačnici, ako odlučite s prijateljima napraviti roštilj negdje na otvorenom, to će još biti i prilika za druženje.
Na pari
Ovo je najbolja tehnika za očuvanje hranjivih tvari i okusa namirnica, ali i najbolji način za pripremu hrane ako želite smršaviti. Kuhanje na pari je najjednostavnije ako posjedujete aparat za kuhanje na pari, ali nije nužno da se bacate u potragu za nečim ovakvim. Poslužit će vam jedan veliki lonac i metalno cjedilo. Očišćeno i oprano povrće stavite u metalno cjedilo koje ste stavili u lonac. U lonac stavite vode tako da ona tek dodiruje dno cjedila, ali ne i namirnice. Pokrijte poklopcem kako ne bi gubili paru. Štednjak uključite na najjače dok voda u loncu ne zakipi, a zatim smanjite jačinu vatre. Sam postupak varira od 5 do 10 minuta.
Unsplash
Na maslacu
Umjesto ulja možete koristiti maslac, kojem ćete kako ga namirnice upijaju dodavati malo vode. Tako ćete dobiti ne samo manje kaloričan obrok, nego i onaj kremastiji.
Vezane vijesti
-
Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?
-
40 kg manje izbacivanjem ugljikohidrata i svakodnevnim žustrim hodanjem? Moguće je.
-
-
Izdvojeno
-
Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić (28) primljena je Međunarodnu Kuću slave maratonskog plivanja i prva je žena iz Hrvatske koja dobila to priznanje.
-
Pripremite se za otvaranje jesenje koncertne sezone uz jedinstveni glazbeni spektakl jer Dražen Zečić, jedna od najvećih glazbenih zvijezda regije, po prvi put dolazi u zadarski Arsenal!
-
Nova boja kose izaziva ugodno uzbuđenje, ali ima i nešto što nije tako ugodno - otkriti već nakon tjedan dana da je boja izblijedjela.
-
Dan je izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i dan odluke u jednoj od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka u američkoj povijesti.
Reci što misliš!