Lifestyle

superhrana

Epidemiologinja s Harvarda: Kokosovo ulje nije tako zdravo, prepuno je loših masnoća

Epidemiologinja s Harvarda: Kokosovo ulje nije tako zdravo, prepuno je loših masnoća

Važno mjesto na policama trgovina zdrave hrane u posljednje vrijeme zauzima kokosovo ulje, kojemu se pripisuju razne dobrobiti za naše zdravlje.

Profesorica Karin Michels, epidemiologinja iz Škole javnog zdravstva Harvard TH Chan okomila se na trend 'superhrane', a kao jednu od najgorih stvari koju možemo jesti izdvojila je baš kokosovo ulje, kazavši da je ono dobro za naše blagostanje koliko i čisti otrov. 

Svoje upozorenje o beskorisnosti, pa čak i štetnosti kokosovog ulja, Michels temelji na visokom udjelu zasićenih masti u ovom popularnom ulju, za koje se zna da povećavaju razinu lošeg kolesterola (LDL), čime raste i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Udio zasićenih masti u kokosovom ulju veći je od 80 posto, što je više nego dvostruko od udjela u svinjskoj masti, i čak 60 posto više od udjela zasićenih masti u goveđoj masti.

Slično upozorenje dala je i Britanska zaklada za prehranu, navodeći kako ovo ulje može biti dio prehrane, ali s obzirom na visoki udio zasićenih masti trebalo bi se koristiti u manjim količinama, kao dio zdrave i uravnotežene prehrane. Iz ove Britanske zaklade napominju i da do sada nije bilo uvjerljivih znanstvenih dokaza koji bi potvrdili zdravstvenu opravdanost konzumacije kokosovog ulja.

 

 


Reci što misliš!