Akrilamidi
Jedan od najtoksičnijih proizvoda na tržištu – Jedete li i vi “rak u konzervi”?
Jedan od najopasnijih dodataka u ovom popularnom proizvodu nije dodan u procesu proizvodnje – već je nus-produkt proizvodnje.
Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u – čipsevima.
Pringles, jedan od najpopularnijih “čipseva” je otrovan i pun kancerogenih tvari, piše poznati dr Mercola.
Pringles je robna marka čipsa u vlasništvu Procter & Gamblea. Pringles se prodaje u više od 100 zemalja diljem svijeta a ima 1 milijardu godišnje zarade od prodaje. Čips se prodaje u posebno dizajniranim “konzervama” od sljedećih vrsta: obični, sol i ocat, kiselo vrhnje i luk, sir cheddar, s okusom roštilja i dr.
Mnogi će se iznenaditi kako se ova slana slastica, kao i sve druge u sličnim pakiranjima – konzervama, zapravo ne radi od krumpira u onom obliku kojeg svi znamo. Sama tvrtka je rekla da to tehnički i nije čips jer je količina krumpira u proizvodu zanemariva!
Pa, što je to onda?
U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krumpirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo svojevrsno tijesto.
Ta se smjesa zatim oblikuje u kalupima u svima znani oblik.
Nakon toga završava u kipućem ulju, a potom na brzinskom isušivanju.
U posljednjoj fazi čips se prska raznim pojačivačima okusa, a zatim pakira u konzerve.
No, jedan od najopasnijih dodataka ovim popularnim čipsevima nije dodan u procesu proizvodnje već je nus-produkt proizvodnje.
Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je opće poznato i dokazano da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u čipsevima.
2005. je dokazano da SVI testirani čipsevi sadrže 39 to 910 puta više od dopuštene razine akrilamida!
Do stvaranje ove supstance dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, dakle i kod čipseva. I to posebno pojačano kod čipseva jer se nakon pečenja na viskoj temperaturi, isušuju.
Sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 Celzijevih stupnjeva sadrži ovu kancerogenu supstancu.
Razina ove tvari u čipsevima toliko je iznad dopuštene da je 2005. godine država Kalifornija tužila nekoliko čips tvrtki kako ne upozoravaju svoje potrošače na opasnosti i kancerogene otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.
Nakon tužbe, Frito-Lay i još nekoliko kalifornijskih tvornica su smanjile toksičnu supstancu na graničnu razinu, kako bi izbjegli stavljanje naljepnice na kojoj bi pisalo “Može uzrokovati rak”.
Izvori: mercola.com / www.livingtraditionally.com / www.worldtruth.tv /www.healthyfoodhouse.com
Vezane vijesti
-
Donosimo popis trgovina i trgovinskih centara koje u Zadru rade ove nedjelje, 2. lipnja 2024.
-
U nedjelju, 21. travnja ne rade trgovinski centri Capitol, City Galleria, Hey Park i Supenova, a ne rade ni Bauhaus, Kaufland, Interspar, Lidl ni Plodine.
-
Rak crijeva, inače poznat kao kolorektalni karcinom, zahvaća debelo crijevo. Kad se stanice u tijelu počnu dijeliti i razmnožavati na nekontroliran način, to dovodi do razvoja raka. Dok je vjerojatnije da će se rak crijeva razviti u debelom crijevu nego u tankom crijevu, rak tankog crijeva se također može pojaviti.
-
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu potrošače o opozivu Dennree – maslaca od indijskih oraščića zbog mogućeg sadržaja kikirikija koji bi mogao predstavljati opasnost za alergične osobe.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!