zdrava prehrana
Deset znakova da je vrijeme za izbaciti gluten iz prehrane
Mnogi smatraju da je bolest znana kao celijakija sinonim za preosjetljivost na gluten, ali zapravo se radi o dva različita zdravstvena problema koji se mogu riješiti eliminacijom glutena iz prehrane
Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sustava.
Moguće ju je otkriti putem krvnih pretraga nakon kojih se postavlja dijagnoza.
S druge strane, ne postoji pretraga kojom možemo dokazati
postojanja preosjetljivosti na gluten kod osoba koje ne boluju od
celijakije ili pak nemaju alergiju na pšenicu. Međutim, te osobe
također osjećaju simptome slične onima kod celijakije.
Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz prehrane danas pravi
trend, ali treba provjeriti je li on stvarno uzrok naših
zdravstvenih problema.
ELIMINACIJSKA DIJETA
Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuju se za da provedete eliminacijsku dijetu u trajanju od 4 tjedna. Tijekom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz prehrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena.
Nakon 4 tjedna gluten ponovno uvedite u prehranu i zatim proučite kako vaše tijelo reagira.
Ako ste se tijekom eliminacije osjećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam uistinu preosjetljiv na gluten.
S obzirom na to da je celijakiju ili preosjetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze.
10 SIMPTOMA PREOSJETLJIVOSTI NA GLUTEN I CELIJAKIJE:
1. Stalan osjećaj napuhnutosti i vjetrovi.
2. Bolovi u trbuhu.
3. Kronični proljev ili kronični zatvor.
4. Mučnina i povraćanje.
5. Blijeda stolica.
6. Osjećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten.
7. Kronični umor.
8. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, koljena i kukovi).
9. Promjene raspoloženja praćene osjećajem anksioznosti i depresije.
10. Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja.
Izvor: Zadovoljna.hr
Vezane vijesti
-
Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti.
-
Kad odrasteš, imaš slobodu jesti što želiš i kad poželiš. Ali važno je biti svjestan kako određena hrana utječe na naš organizam. Tijelo se s godinama mijenja i mršavljenje te očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.
-
Kad se prehladite, a imunološki sustav vam oslabi, vrlo vjerojatno ćete posegnuti za čašom soka od cijeđene naranče. Ovo voće se, s drugim agrumima, reklamira kao bogato vitaminom C, jednim od najvažnijih vitamina.
-
Neke od prednosti kvalitetne dječje prehrane je prirodno poboljšanje kognitivnih vještina, pamćenja i koncentracije. Dr. Teralyn Sell, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za zdravlje mozga, naglašava zašto je važno uzeti u obzir hranu koju jede vaše dijete, piše amodrn.com.
Izdvojeno
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Učenici OŠ Voštarnica su se, kao i svake godine, posebno potrudili i izradili ukrase za božićnu jelku koju su na dan sv. Lucije došli okititi sa svojim nastavnicama.
-
Na pozornici su se izredali izvođači različitih dobnih skupina i glazbenih stilova i tako ukazali na osobitosti vlastitih kultura, ali i na doprinos glazbe u stvaranju zajedništva i poticanju što kvalitetnije integracije.
-
Stručnjaci iz KAYAK-a anketirali su ljude diljem Ujedinjenog Kraljevstva kako bi ustanovili koje poklone smatraju najgorima i ne žele ih dobiti za Božić.
Reci što misliš!