Lifestyle

zdrava prehrana

Deset znakova da je vrijeme za izbaciti gluten iz prehrane

Deset znakova da je vrijeme za izbaciti gluten iz prehrane

Mnogi smatraju da je bolest znana kao celijakija sinonim za preosjetljivost na gluten, ali zapravo se radi o dva različita zdravstvena problema koji se mogu riješiti eliminacijom glutena iz prehrane

Celijakija je kronična autoimuna bolest tj. teška intolerancija organizma na gluten, tvar koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži zbog koje dolazi do oštećenja probavnog sustava.

Moguće ju je otkriti putem krvnih pretraga nakon kojih se postavlja dijagnoza.

S druge strane, ne postoji pretraga kojom možemo dokazati postojanja preosjetljivosti na gluten kod osoba koje ne boluju od celijakije ili pak nemaju alergiju na pšenicu. Međutim, te osobe također osjećaju simptome slične onima kod celijakije.
Stručnjaci kažu da je eliminacija glutena iz prehrane danas pravi trend, ali treba provjeriti je li on stvarno uzrok naših zdravstvenih problema.

ELIMINACIJSKA DIJETA

Ako sumnjate da gluten šteti vašem zdravlju, preporučuju se za da provedete eliminacijsku dijetu u trajanju od 4 tjedna. Tijekom ovog vremenskog perioda morate u potpunosti izbaciti iz prehrane sve proizvode koji sadrže i najmanju količinu glutena.

Nakon 4 tjedna gluten ponovno uvedite u prehranu i zatim proučite kako vaše tijelo reagira.

Ako ste se tijekom eliminacije osjećali bolje, zdravstveni problemi su se ublažili ili nestali, a zatim se vratili nakon ponovnog uvođenja glutena – moguće je da je vaš organizam uistinu preosjetljiv na gluten.

S obzirom na to da je celijakiju ili preosjetljivost na gluten teško prepoznati jer se simptomi ovih stanja često preklapaju sa simptomima drugih bolesti, upravo bi ovakav eliminacijski test mogao pomoći prilikom donošenja pravilne i pravovremene dijagnoze. 

10 SIMPTOMA PREOSJETLJIVOSTI NA GLUTEN I CELIJAKIJE:

1. Stalan osjećaj napuhnutosti i vjetrovi.

2. Bolovi u trbuhu.

3. Kronični proljev ili kronični zatvor.

4. Mučnina i povraćanje.

5. Blijeda stolica.

6. Osjećaj umora nakon obroka koji sadrže gluten.

7. Kronični umor.

8. Bolni i upaljeni zglobovi (pogotovo prsti, koljena i kukovi).

9. Promjene raspoloženja praćene osjećajem anksioznosti i depresije.

10. Neurološki problemi poput vrtoglavice i čestih glavobolja.

Izvor: Zadovoljna.hr


Reci što misliš!