sezonsko blago
Neka blitva ovog ljeta što češće bude na vašem tanjuru
Blitva je vrlo ljekovito povrće u čijim blagodatima rado uživamo tijekom prvih ljetnih dana. Osim što sadrži mnoge vitamine i minerale kao što su vitamin C, kalcij, željezo i magnezij, ona je i niskokalorična namirnica a u jednoj šalici kuhane blitve ima samo 35 kalorija
Poznato je da jača koncentraciju, poboljšava imunitet, pomaže kod probavnih problema, a također štiti i zdravlje zubiju i kostiju. Najčešće se jede uz ribu i krumpir, prelijena maslinovim uljem i začinjena češnjakom. Ipak, osim toga postoji još mnogo zanimljivih i ukusnih recepata s ovom vrijednom namirnicom, a neke od njih donosimo vam u nastavku...
Fritaja sa blitvom
Sastojci za 4 osobe
350 g blitve
2 režnja češnjaka
1 nasjeckani luk
maslinovo ulje
4 bjelanjka
2 cijela jaja
bosiljak
malo soli i papra
1 rajčica narezana na ploške
Priprema jela
Nasjeckajte blitvu. U tavi prepržite luk i češnjak na maslinovom ulju. Dodajte blitvu, prekrijte tavu i smanjite vatru te držite na vatri 10 minuta. Maknite sa vatre. U većoj posudi zamutite jaja, dodajte sol i papar te dobro promiješajte. Dodajte blitvu. Stavite još malo ulja na tavu te nalijte mješavinu. Na vrh stavite ploške rajčice te malo bosiljka. Pokrijte tavu te držite na vatri oko 10 minuta.
Juha s lećom i blitvom
Sastojci za 4 osobe
200 g smeđe leće
1,25 l vode
1 mrkva, sitno nasjeckana
sol
timijan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
peršin
2 lovorova lista
1 žlica maslaca
1 nasjeckani luk
kumin
nekoliko listova blitve, natrganih na komadiće
1 žličica limunovog soka
papar
4 žlice jogurta
Priprema:
Dobro operite leću. Stavite je u vodu zajedno sa sljedećih 6
sastojaka.Zavrijte, a zatim smanjite vatru i kuhajte 45 minuta. U
tavi otopite maslac. Pržite luk sa kuminom 7-8 minuta.Prebacite u
lonac sa lećom. Iz lonca maknite lovorove listove i
peršin.
U juhu dodajte blitvu i kuhajte 10 minuta. Juhu maknite sa vatre.
Dodajte limunov sok i papar. Kod posluživanja u svaki tanjur
dodajte žlicu jogurta.
Pita od blitve i sira s integralnim korama
Sastojci za 4 osobe
500 g posnog sira
Blitva
1 jaje
Sol
1 pakiranje integralnih kora
Priprema:
Blitvu, sir, sol pomiješati te dodati jedno jaje da se smjesa
poveže zatim slagati na kore. Pitu pred sam kraj zaliti sa malo
soli i vode(prokuhano) i vratiti u pećnicu da se sasuši.
Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i
pancetom
Sastojci za 4 osobe
Za tijesto:
30 dag brašna (pola bijelog glatkog, pola
integralnog)
20 dag maslaca
žličica kiselog vrhnja
dva žumanjka
sol i papar po želji
Za nadjev:
pola kg svježeg kravljeg sira
20 dag blitve
10 dag pancete
dva mlada luka
sol, papar
Za preljev:
pola litre vrhnja
tri jaja
svježi timijan
svježi peršin
Priprema:
Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke listiće
ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da
dobijete mrvice. Uto dodajte dva žumanjka, jednu žličicu kiselog
vrhnja i začinite po želji. Što brže umijesite tijesto, zamotajte
ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Kalup za pitu namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehuri zraka i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.
Pecite ga 10-ak minuta na 180°C i pustite ga da se malo ohladi prije nego stavite nadjev. Listove blitve natrgajte na manje komade, kratko blanširajte i stavite u cijedilo da se ocijedi.
Pancetu
tanko narežite i kratko popržite na suhoj tavi da postane
hrskava. Na tijesto slažite blitvu, pancetu, narezani mladi luk i
kravlji sir – ja volim ostaviti kravlji sir u većim komadima da
se ''ne izgubi u piti'' tokom pečenja. Ovako će sačuvati
kremoznost i teksturu.
Izmiješajte pola litre vrhnja s tri jaja, dodajte u to malo soli
i papra po želji, timijan i peršin i prelijte preko nadjeva.
Pecite još otprilike pola sata na 180°C – 200°C, do zlatno žute
boje.
Vezane vijesti
-
Puno se već pisalo o važnosti alkalne (lužnate, bazne) prehrane, ali nije naodmet opet se prisjetiti i utvrditi gradivo te usvojiti dobre navike…
-
Sezona blitve je od lipnja do prvih mrazova. Ako je kupujete, pazite da su joj listovi izrazito zelene boje, a stabljika čvrsta i hrskava.
-
Britanski znanstvenici ustanovili su na koji način neke vrste povrća, među kojima posebno one iz obitelji kupusnjača, smanjuju rizik od razvoja raka debelog crijeva te su rezultate objavili u časopisu Immunity.
-
Zadnja stvar koju većina zaposlenih nakon napornog dana po povratku s posla želi kada stigne kući je utrošiti sat ili dva na spravljanje kvalitetne večere, zbog čega mnogi obroke pripremaju tijekom vikenda, zamrznu ih u manje porcije i po potrebi tijekom tjedna podgriju u mikrovalnoj ili u klasičnoj pećnici
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!