jedan, tri, šest?
Koji je idalan broj obroka u danu?
Iako se mnogima pet do šest manjih obroka u danu čine kao ideal, nisu svi istog mišljenja i potreba. Nekome je dovoljno u danu pojesti samo tri velika obroka, ali se stručnjaci u zadnje vrijeme sve češće bave mišlju da bi se broj obroka u danu trebao ustabiliti na četiri.
Iako, ideal je teško pronaći.
Teško je odrediti idealan broj obroka u danu uz toliko različitih
ljudi, navika i potreba. Nije ni isto želite li jesti da
mršavite, održavate liniju ili se trudite udebljati,
piše Index.
Stručnjaci koji se bave pitanjima prehrane, nutricionisti, ali i
fitness treneri kojima se klijenti često obraćaju za pomoć,
klijentima obično savjetuju pet-šest obroka u danu, ali mnogi
negoduju jer za to, kažu, nemaju vremena.
"Nemaju se vremena posvetiti kvalitetnim obrocima - smisliti što će jesti, planirati obroke unaprijed i pripremiti ih", kazao je Brian St. Pierre, stručnjak za fitnes i prehranu pri Precision Nutritionu. "Mnogima se to čini zastrašujućom idejom, iako su brojna istraživanja pokazala da se jedenjem više obroka u danu češće potiče takozvani metabolički poticaj. Međutim, tu svakako moramo spomenuti broj unesenih kalorija, jer je zapravo konačan broj kalorija u danu jedini važan ako želimo stvoriti kalorijski deficit, suficit ili jesti uravnoteženo, prema pravilima, svaki dan.''
"Istraživanja jesu pokazala da češći obroci ubrzavaju
metabolizam, ali je isto važno naglasiti da se metabolizam
pokreće sukladno količini unesenog goriva. Na primjer, muškarac
koji treba jesti 3000 kalorija dnevno mogao bi ih pojesti u šest
obroka od 500 kalorija ili tri od 1000 kalorija, ali će na kraju
dana učinak biti jednak", pojasnio je.
Uz to, ne odgovara svima ista prehrambena strategija.
Tko jede šest puta dnevno, obično svaka dva do tri sata pojede
manji obrok, tako da cijelo vrijeme ima osjećaj da je sit, iako
se nijedan put nije doista najeo. Tada koji put zna pojesti malo
više, što vodi do viška kalorija, dok oni koji jedu samo tri puta
dnevno često tad pojedu previše jer su već bili suviše
gladni.
"Nekima ne odgovara nijedna od te dvije strategije pa im zato
najradije savjetujem da počnu jesti četiri obroka", otkrio je St.
Pierre.
To su doručak kod kuće, užina i ručak za ponijeti na posao te
večera opet kod kuće. Tako ipak trebaju planirati manje obroka
(od pet ili šest), iako na koncu opet sve ovisi o tome kako se
tko najbolje osjeća.
Želite li doznati koliko bi obroka vama možda najbolje
odgovaralo, St. Pierre ima savjet: ne zamarajte se onime što kažu
knjige, radije osvijestite kakav je vaš dnevni raspored i kako
vama najviše odgovara.
Netko jednostavno voli često grickati i takvima preporučuje pet-šest obroka, ali manjih, dok onima koji se vole konkretno najesti preporučuje tri normalna obroka, a za jedan međuobrok, u terminu kad im najviše odgovora, neka pojedu grickalice, desert ili voće. Tako će spriječiti predugo čekanje na sljedeći obrok te neće pojesti previše. Uz to će jesti grickalice te će imati tri obroka s kojima će se dovoljno najesti.
Vezane vijesti
-
Glad je najpouzdaniji znak da vaš metabolizam radi, no iako je prirodna, ne bi trebala biti jedini znak da je vrijeme za obrok.
-
Svi znaju da zdrava prehrana treba biti bogata voćem i povrćem te sadržavati što manje šećera i pržene hrane. Manje je poznato koliko često treba jesti i koliko brzo.
-
U suradnji s jednim od najboljih hrvatskih kuhara Marinom Medakom, Mastercard je pokrenuo projekt Mastercard Food truck road trip u sklopu kojeg će od 25. srpnja do 9. kolovoza ponuditi jedinstveno gurmansko iskustvo u šest gradova na priobalju! 31. srpnja – 1. kolovoza Food truck je na Pagu.
-
Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Dr. Gaye istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica i predviđa što ćemo jesti za 5 do 10 godina.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!