Lifestyle

promjena

Minimalizam je sve popularniji, pokušajte ovako živjeti 30 dana

Minimalizam je sve popularniji, pokušajte ovako živjeti 30 dana
Goran Jakus/PIXSELL

Nedavno sam gledao dokumentarac „Minimalizam“. Ovaj dokumentarac govori o običnim ljudima koji su stvorili vlastitu verziju minimalističkog života.

Oni su to učinili tako što su se odrekli imovine i obveza koje nisu dodavale vrijednost njihovim životima.

Neki od njih su se preselili u manje kuće. Jedna osoba je smanjila broj predmeta u svom ormaru. Netko drugi je odlučio posjedovati onoliko stvari koliko stane u nekoliko vrećica kako bi mogao putovati svijetom.

Budući da je ovo osobni proces, za svakoga je ovaj minimalistički način života izgledao drugačije. Međutim, rezultati su bili nevjerojatno slični – svi su se činili sretniji i ispunjeniji.

Kako su materijalna dobra izgubila smisao, nematerijalna dobra, kao što su ljubav i prijateljstvo, postala su još važnija.

Odmah sam shvatio kako i ja želim tu jednostavnost koju oni imaju u svojim životima. Ovaj dokumentarac me potaknuo da se zapitam što mi je u stvari bitno u životu.

Obraćanje pažnje na to pitanje otkrilo je ono što je bilo očito – moj odgovor se izgubio ispod materijalnih stvari.

Istina je da stvari (uključujući kartice, cvijeće i darove) nisu odgovor na sve. Materijalne stvari često ne samo da zakopaju naše odgovore, već i naša pitanja.

Može nam biti teško zapitati se što je bitno, ako se otupimo potrošnjom ili posjedovanjem stvari koje nam očito nisu bitne, piše Elephant journal.

Evo mog poziva na promjenu – u roku od sljedećih 30 dana. Počinje s jednostavnom igrom:

Kad sam prvi put čitao o ovoj igri, odmah sam bio vrlo zainteresiran za nju. I nisam samo ja imao tako super pozitivnu reakciju, kad sam spomenuo igru​​ svojoj prijateljici, raširila je oči od uzbuđenja i upitala: “Želiš li se igrati?”

Ako je vaš odgovor na pitanje moje prijateljice „Da“, ovdje su pravila igre „30 minimalističkih dana“ (koju sam malo prilagodio):

Igra traje 30 dana. Prvi dan, morate se riješiti jednog predmeta.

To znači da je potrebno pronaći jednu stvar koju ćete donirati, reciklirati, prodati, pokloniti ili baciti. To može biti bilo koja stvar – nešto malo kao prsten ili veliko kao madrac (nešto što sam nedavno donirao).

Svaki dan, morate se riješiti jednog predmeta više nego dan prije.

To znači da u drugom danu, morate pronaći dvije stvari kojih ćete se riješiti. Trećeg dana to su već tri stvari. Nepotrebno je reći, ova igra postaje sve teža i teža kako napredujete.

Prema službenim pravilima, predmeti koje ćete odabrati moraju biti iz vaše kuće ili stana i morate se odlučiti za njih do ponoći tog istog dana. Sve što je u dovoljno dobrom stanju bolje je donirati, a ne baciti. Skupite sve što se može donirati u kutiju i jednostavno napravite tjedni izlet u vaš najbliži donacijski centar.

Ovisno o situaciji, možda želite prilagoditi sebi pravila kako bi mogli igrati igru. Na primjer, ako imate vrlo malo stvari kojih se možete osloboditi, jer trenutno putujete sa samo jednim koferom, možete se odlučiti za raščišćavanje svog laptopa, obrišite e-poštu ili nepotrebne datoteke.

Ako nemate velik osobni imetak, možete također uključiti hrpe papira kao nešto što se broji u svrhu ove igre.

Kako bi ova igra bila zabavnija, pronađite nekoga tko će je igrati s vama.

Prema službenim pravilima, tko duže igra, taj pobjeđuje (ako ste oboje završili nakon 30 dana, oboje pobjeđujete).

Želio bih dodati da se ne radi o pobjedi ili porazu, riječ je o načinu igranja igre. Ako uložite iskren trud, “osvojit” ćete više prostora i više slobode, već nakon nekoliko dana.

Sada možemo početi stvarati prostor za ono što je zaista važno u našim životima.

Napravimo mjesta za ljubav – ne za stvari!

prijevod: ATMA


Reci što misliš!