Lifestyle

novi pojam u svijetu dejtanja

Tražite ljubav i ne odustajete - znate li što je orbiting?

Tražite ljubav i ne odustajete - znate li što je orbiting?

Svi smo, dakle, već više ili manje naučili jedno - suvremeno dejtanje nije jednostavno. Mnogi pripadnici generacije millennialsa će na scenarij u kojem se dvoje ljudi upozna, zaljubi i završi u harmoničnoj vezi okarakterizirati znanstveno-fantastičnim.

Zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano? Nismo točno sigurno kako se to dogodilo i imaju li sa svime veze društvene mreže, ali odjednom smo se našli u situaciji koju najbolje opisuje slavna rečenica, a na koju ste sigurno naišli surfajući bespućima interneta: "Nobody dates anymore, everybody has a "thing" with someone." Drugim riječima, kronični strah millennialsa od donošenja velikih odluka i dugoročnog vezivanja postaje konkretiziran. Cijeloj situaciji vjerojatno nisu pomogle niti dating aplikacije, koje su odnose mahom učinile još banalnijima i potrošnijima. Ako niste sigurni sviđa li vam se potpuno osoba s kojom ste otišli na spoj ili dva, nekoliko swipeova lijevo su sve što trebate učiniti - i otvara se čitava nova lepeza mogućnosti. 

Sve to, ali i još mnogo drugih društvenih okolnosti, dovelo je do novih situacija za koje do nedavno nisu postojali niti službeni nazivi. Poprilično smo sigurni da je sve počelo zloglasnim ghostingom, odnosno pojmom koji opisuje situaciju u kojoj osoba s kojom se nalazite ili ste čak i u ozbiljnoj vezi naprasno prekine svaki kontakt i nestane iz života bez ikakvog objašnjenja. Ghosting je tako još 2006. ušao u Urban Dictionary, a danas je dio svakodnevnog govora. Nakon ghostinga, nove su riječi samo nastavile pristizati. Bread-crumbing tako opisuje situaciju u kojoj vam druga strana daje tek onoliko pažnje koliko vam treba da ne odete iz odnosa, a slow fade donosi opciju u kojoj vas netko postupno uklanja iz svog života, sve rjeđim kontaktom ili drugačijim načinom ophođenjem prema vama. Osim ovih, postoji i cijeli niz drugih pojmova, a kako stvari trenutno stoje, naučit ćemo i neke nove. 

Posljednji dokaz koji ide tome u prilog stiže s portala Man Repeller, na kojem je novinarka Anna Iovine predstavila orbiting.

Njena je potencijalna ljubavna priča započela baš kao što započinju i mnoge druge - na Tinderu. Naišla je na muškarca koji joj se svidio, intenzivno su počeli razmjenjivati poruke, a naposljetku se odlučili i naći. Prvi spoj je prošao dobro, drugi spoj također, a nakon njega - muk. Međutim, ne radi se ovdje o klasičnoj situaciji ghostinga, jer ipak mi millennialsi volimo mijenjati pravila igra, čak i kad smo ih sami osmislili. Što se točno dogodilo? Kako piše autorica, ni na jednu poruku koju je nakon tog drugog spoja poslala nije dobila odgovor, ali onda je primijetila nešto neobično.

I ovdje dolazimo do definicije orbitinga, situacije u kojoj netko s vama prekine kontakt, ali vas i dalje redovito prati na društvenim mrežama, povremeno lajka koju objavu, pa čak i komentira.

U slučaju Anne Iovine, događalo se to da je osoba u pitanju pogledala svaki njen story unutar jedne minute od objave, a opcija unfollow očito nije bila opcija, unatoč tome što romantičnog interesa više nije bilo. Kako Iovine nadalje objašnjava, ova situacija bi mogla biti još teža od "ghosting vulgarisa", budući da osoba ne nestane u potpunosti, već je uvijek tu negdje na vašem feedu, kao bolni podsjetnik na sve što se dogodilo. Najpreciznije sročeno, orbiting opisuje situaciju u kojoj vam je netko dovoljno blizu da ga vidite, ali dovoljno daleko da nikad ne morate razgovarati.

U svojim kasnijim razmišljanjima, Iovine je zaključila kako može postojati nekoliko razloga za ovo bizarno ponašanje. Za početak, moglo bi se raditi o pukoj igri moći ili ostavljanju otvorenih vrata za slučaj predomišljanja. Uz to, moguće je da je riječ i tome da su osobe potpuno nesvjesne svojih postupaka i nemaju nikakve dublje motive, ili im je možda žao što su se ponijeli na način na koji jesu i smatraju da će pokoji lajk izgladiti situaciju. 

Bilo kako bilo, ne moramo posebno naglašavati kako ne biste trebali biti osoba uz koju se vežu termini poput ghostinga ili orbitinga. Koliko god vam taj spoj na koji ste otišli bio loš, natjerajte se poslati jednu poruku u kojoj objašnjavate da niste zainteresirani za daljnja nalaženja-to zaista nije toliki problem.

I ne, nakon toga nemojte lajkati objave toj osobi ili joj opsesivno gledati svaki story koji objavi, već se probajte sjetiti da ste odrasla osoba koja bi trebala stajati iza svojih odluka. Romantični odnosi su dovoljno složeni već sami po sebi i ne bismo ih trebali komplicirati do mjere da nam svako toliko treba nova riječ kako bismo ih mogli objasniti. Ipak, potpuno je jasno da to vjerojatno nećemo učiniti. Umjesto toga, ubrzo ćemo se družiti u nekom sljedećom tekstu, kad ćemo obrađivati najnoviji pojam iz riječnika suvremenog dejtanja. Sretno nam svima!

Izvor: Buro 24/7


Reci što misliš!