dobre vijesti za pivoljupce
Pivo je nedvojbeno sjajno za probavu
Pivo zbog udjela polifenola može inhibirati rast patogenih te stimulirati rast dobrih bakterija, prevedeno na jednostavniji jezik - odlično je za probavu
Otac medicine, Hipokrat izjavio je kako „sve bolesti započinju u crijevima" i ne znajući kolika se mikrobna bioraznolikost krije u crijevu čovjeka i koliko su složene interakcije između mikrobiote koja je danas prepoznata kao „virtualni organ" našega tijela. Pojednostavljeno možemo reći da smo više bakterije nego ljudi, budući da u našem tijelu nosimo više bakterijskih stanica nego naših tjelesnih stanica.
Brojni znanstvenici diljem svijeta nastoje rasvijetliti kako naš način života i odabir hrane utječe na sastav mikrobiote. Najveći projekt te vrste pod nazivom „The Flemish Gut Flora Project" proveden je na zdravoj populaciji Belgije, a prvi rezultati objavljeni su prošle godine. Tijekom pet godina, prikupljeno je i analizirano 1000 uzoraka stolice te je utvrđen sastav mikrobiote i ukupno 69 čimbenika koji utječu na taj sastav. Neki od bitnih čimbenika su vrijeme prolaska sadržaja kroz crijevo, zdravstveni status, prehrana, primjena lijekova, spol i dob.
Posebno su interesantne spoznaje o tome kako tamna čokolada i pivo imaju snažan utjecaj na sastav i raznolikost mikrobiote. Znanstvenici ovaj fenomen pripisuju bogatom sadržaju polifenola, biljnih tvari koje nalazimo u brojnim biljnim namirnicama, posebice u čokoladi, čaju, pivu i vinu. Sadržaj polifenola u pivu potječe iz hmelja i ječma, a donedavno se cijenio zbog njihovog antioksidacijskog i protuupalnog učinka te općenito povoljnog utjecaja na zdravlje.
Također, ne treba zanemariti i njihov doprinos aromi i ukupnom doživljaju te očuvanju stabilnosti piva. Svim tim spoznajama pridružila se i priča o utjecaju na naše crijevne mikroorganizme, te se posljednjih godina sve se više istražuje i međuigra crijevne mikrobiote i polifenola iz hrane.
O toj temi bilo je govora i na prošlogodišnjem „Beer and Health" simpoziju održanom krajem godine u Madridu. Dr. Isabel Moreno Indias s Biomedicinskog istraživačkog instituta u Malagi pojasnila je kako pivo zbog udjela polifenola može utjecati na sastav crijevne mikrobiote tako da inhibira rast patogenih te stimulira rast dobrih bakterija.
Disbioza mikrobiote
Funkcija mikrobiote vezuje se uz različite organe i organske sustave te ima ulogu u zaštiti od brojnih bolesti. Mikroorganizmi gastrointestinalnog sustava neophodni su za njegovu normalnu fiziološku funkciju, no neke bakterije mogu biti i potencijalno patogene. Disbioza se javlja kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikrobiote narušena, odnosno, kada „dobre" i „loše" bakterije nisu u ravnoteži što može izazvati metabolički ili imunološki odgovor u čovjeka.
Zaštitna mikrobiota najčešće je promijenjena kada se organizam nalazi u stanju stresa, kod primjene antibiotika ili kod osoba čiju prehranu odlikuje visok unos jednostavnih šećera, zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama, te nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata što karakterizira tzv. zapadnjačku prehranu. Poznato je i da promjene u sastavu crijevne mikrobiote mogu biti u podlozi raznih bolesti, poput bolesti probavnog sustava, kožnih manifestacija, autoimunih bolesti, pa čak i debljine i metaboličkih bolesti.
Vezane vijesti
-
Uz otvaranje zavjese i ulazak pod tuš, šalica kave pokreće ljude ujutro - na više načina. Ovaj zadovoljavajući napitak podiže razinu energije uz dozu kofeina i, za mnoge ljude, brzo i pouzdano pokreće rad crijeva.
-
Istraživači su upozorili na to da bi samo četiri velike čaše piva ili male čaše vina tjedno mogle udvostručiti šanse za probleme s kratkoročnim pamćenjem i prostornom percepcijom. Tvrde da bi ovi problemi mogli dovesti do demencije ako se te količine ne smanje do granica sigurnog pijenja.
-
Mnogi ljudi u stanju su satima biti u kupaonici. Dok obave veliku nuždu ponekad čitaju novine ili igraju igre. Međutim, dr. Karan Raj iznio je ozbiljno upozorenje.
-
Ispijanje piva omiljeni je ritual ljudi iz svih sfera. Međutim, pjenušavi napitak može uzrokovati niz zdravstvenih problema.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!