anti-aging prehrana
Što jesti a što izbjegavati kako bi vam koža ostala mladenačka
Funkcija i izgled kože uvelike ovise o prehrani. Moderna znanost o prehrani tijekom posljednjih godina obuhvaća i posebnu disciplinu koja je usmjerena na odnos određenih prehrambenih obrazaca, namirnica i sastojaka hrane i zdravlja kože.
"Jedno od najuzbudljivijih područja nutritivne
dermatologije je primjena hrane i nutrijenata u prevenciji
fotostarenja te u sklopu anti-aging programa. Rane studije
ukazale su kako određene skupine namirnica poput ribe, povrća i
biljnih ulja(posebice ekstra djevičanskog maslinovog ulja)
djeluju protektivno u nastanku bora, a povećan unos mesa,
mliječnih proizvoda i šećera povećava nastanak bora",
ističe doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.
Napomenula je da su brojna istraživanja ukazala na
antioksidacijska djelovanja raznih biljnih pigmenata koji se
primjenjuju u anti-aging medicini: "To su su crveni pigmenti
antocijani iz bobičastog voća, zeleni pigment klorofil iz zelenog
povrća, žuti pigment kurkumin iz kurkume, skupina narančastih i
crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi
te fikocijanin iz alge Spirulina".
Stoga, jedite obilje masne ribe, posebice lososa te druge
namirnice izvore proteina poput jaja i peradi. Proteini su
potrebni za obnovu i usporavanje starenja stanica kože dok
omega 3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i
ublažavaju upalne procese.
Često konzumirajte svježe tamno bobičasto voće, posebice
borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pri
detoksikaciji i spriječavaju prijevremeno starenje.
Jedite dinje, jabuke i kruške. Ovo voće odlikuje se niskom
vrijednošću glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango voće
je s višom vrijednošću glikemijskog indeksa te ga stoga treba
konzumirati umjereno.
Treba dati prednost orašastim plodovima, posebice lješnjacima i
bademima, budući da sadrže bogatstvo vitamina E i linolne
kiseline.
Za doručak jedite svježe pripremljenu zobenu kašu ili zobene
pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u
krvi.
Pijte 8 do 10 čaša čiste izvorske vode dnevno. Čak i blaga
dehidracija može učiniti izgled kože starijim. Izbjegavajte
kavu i čaj, piše Ordinacija.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Zdravlje i hrana su u izravnoj vezi. Ono što odlučimo staviti u usta, može uvelike utjecati na naše zdravlje. Neka hrana može nam itekako koristiti, druga odmoći i dovesti do tegoba.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!