zdrava prehrana
Stižu jagode: Donosimo devet razloga zašto maksimalno iskoristiti ovu nevjerojatnu proljetnu voćku
Žarka crvena boja i slatkasti ukus čine ih neodoljivom namirnicom koja se mnogima nalazi na vrhu liste najdražih. Jagode su, jednostavno, super, ali ovo vrlo ukusno i zdravo voće možemo jesti svježe samo u proljeće
Donosimo vam 9 razloga zašto ih maksimalno iskoristiti dok su dostupne!
Pune su antioksidansa
Zapravo, u voćnom svijetu odlično kotiraju – četvrto su voće s najvišim nivoom antioksidansa. Antioksidansi štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima. Također sadrže prirodne fenole koje služe istoj svrsi poput protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova. Međutim, fenoli iz jagoda ne uzrokuju crijevno krvarenje poput umjetnih lijekova.
Odličan su izvor vitamina C
Svima nama dobro poznat, vitamin C povećava snagu arterija, sprječava stvaranje modrica te jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda koje zahtijevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna naranča!
Dobre za mršavljenje
Jagode su niskokalorične, sadrže svega 36 kalorija u jednoj porciji (100 g), ne sadrže masti te imaju nizak nivo natrija i šećera. Jagode sadrže prirodne šećere, ali ih ima malo. Pojedite 1,5 čašu jagoda i unijeti ćete znatno manje kalorija nego grickalicama.
Protiv tumora i alergija
Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja stanica raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja, dok fenolne kiseline u ovoj voćki imaju antialergijska svojstva, što znači da pomažu u smanjenju biokemijskih procesa koji se povezuju s alergijskim reakcijama.
Reguliraju nivo šećera u krvi
Gubitak kilograma je jedan od najboljih načina da spriječite nastanak dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a u tome će vam, kako smo već naveli, znatno pomoći i jagode. Visok nivo šećera povezuje se s pretilošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom. Jagode imaju antiupalno i sedativno djelovanje, a istraživanja pokazuju da one smanjuju nivoe upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP). Vlakna u jagodama su odlična za sprječavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.
Reguliraju krvni tlak i kolesterol
U jednoj porciji jagoda se nalazi 134 mg kalija koji regulira krvni tlak i djeluje kao zaštita od negativnog učinka natrija. Jagode pripadaju grupi najzdravije hrane za srce. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utiču na zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sistema. Smanjuju nivo lošeg (LDL) kolesterola u krvi, koji uzrokuje začepljenje arterija. Također imaju protuupalna svojstva, čime značajno poboljšavaju zdravlje srca.
Dobre za zdravlje očiju
Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati sljepoću. Oči također trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja, a isti vitamin igra važnu ulogu u jačanju rožnjače i mrežnjače. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, naučnici tvrde da se to odnosi na vitamin C dobiven iz suplemenata, a ne na vitamin C dobiven iz voća i povrća.
Protiv bora
Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom na to da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je također odlična kod sprječavanja prijevremenog nastanka bora. Drugim riječima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja.
Odlične za probavu
Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sustava, a jagode u jednoj porciji sadrže 2 g vlakana. Ukoliko u tijelo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale crijeva, što zahvaća gotovo 50% osoba starijih od 60 godina.
Vezane vijesti
-
Hrana ima veliku ulogu u dugom i zdravom životu, a mnogi od nas hrane se namirnicama koje štete cjelokupnom zdravlju.
-
Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti.
-
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
-
Zdravlje i hrana su u izravnoj vezi. Ono što odlučimo staviti u usta, može uvelike utjecati na naše zdravlje. Neka hrana može nam itekako koristiti, druga odmoći i dovesti do tegoba.
Izdvojeno
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
-
Pitanje nošenja vjenčanog prstena daleko je složenije nego što se na prvi pogled čini. Ova naizgled jednostavna tradicija krije bogatu povijest koja seže sve do drevnog Egipta, a današnji običaji razlikuju se diljem svijeta.
-
U četvrtak, 12. prosinca 2024. godine s početkom u 19.00 sati u Zadru u košarkaškoj dvorani „Krešimir Ćosić“ na ŠC Višnjik, odigrati će se košarkaša utakmica "AdmiralBet ABA" lige između KK „Zadar“ iz Zadra i i KK „Borac Mozzart“ iz Čačka, Republika Srbija.
Reci što misliš!