Lifestyle

#zdravživot

Uz domaći kefir do uštede i zdravlja

Uz domaći kefir do uštede i zdravlja
Thinkstock

Jeste li znali da ovaj ukusni i hranjivi mliječni napitak možete napraviti sami i bez puno truda? Pritom ćete uštedjeti i učiniti dobru stvar za sebe i bližnje.

Kefir gljiva, Tibetanska gljiva (kefirna zrnca)

Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se može vrlo jednostavno proizvesti u kućnoj radinosti. Može se, naravno, kupiti i u dućanu, ali, osim po imenu, ta dva napitka nisu jednaka. Želite li kefir gljivu ili ju imate i želite darovati možete ostaviti kontakt podatke u komentarima ispod članka.

Domaći kefir radi se pomoću gljive Kefira. Gljiva Kefir (kefirna zrnca) se tako konvencionalno naziva, ona zapravo nije gljiva nego zajednica korisnih bakterija i čestica mliječne masti.

Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru. Takav kefir nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći.

Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir? Razlozi su sljedeći – domaći kefir je osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji okus po ljetu nego po zimi. Industrijski kefir se može proizvoditi brže i u velikim količinama. No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema.

Domaći kefir blagotvorno djeluje:
  • na regulaciju krvnog tlaka
  • liječi kardiovaskularne bolesti
  • snižava kolesterol
  • jača imunitet
  • kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora
  • kod oboljenja jetre i bubrega
  • kod unutarnjih i vanjskih čireva
  • liječi upale – antibiotsko djelovanje

Neki svakodnevni korisnici kefira su nam u razgovoru prijavili i gubitak kilograma i poboljšanja tena.

Kako napraviti domaći kefir?

Ovo je vrlo jednostavno. Treba vam gljiva Kefir, mlijeko i posuda. Ubacite gljivu i mlijeko u posudu, ostavite na nekom mjestu (temperatura treba biti veća od 10 C‘) i nakon dan do dva izvadite gljivu iz posude. Ono što je ostalo je domaći kefir. Gljivu ubacite u novu posudu za novi kefir. Ako ne želite odmah raditi novi kefir, možete ju skladištiti u vodi.

Važno: Kefir ne smije doći u doticaj s metalom – posuda u kojoj se radi ne smije imati metalni čep, ne smije se koristiti metalna žlica za miješanje i vađenje gljive.

Gdje nabaviti gljivu Kefir?

Gljive Kefir (kefirna zrnca) se ne prodaju po dućanima. Gljivu možete nabaviti od nekoga tko ju ima. Naime, gljiva se brzo razmnožava i dijeli, piše portal Kreni zdravo.

Kefir za zdravlje i uštedu

Ako ste ljubitelj kefira, radeći domaći kefir ćete i uštedjeti, i to na litru kefira 6 kuna (litra mlijeka na dan kada se radi ovaj članak košta 6 kuna, a litra kefira oko 12).

Ako vaša obitelj popije litru kefira dnevno, godišnje ste uštedjeli 2.190 kuna.


Reci što misliš!