baguette vs. burger
Au revoir, baguette! Francuska poludjela za burgerima
Prodaja hamburgera u Francuskoj u 2017. prvi put u povijesti nadmašila je baget sa šunkom i maslacem, klasični francuski sendvič.
Burgeri su bili na jelovniku 85 posto francuskih ugostitelja, a lani ih je prodano zapanjujućih milijardu i pol komada, objavila je konzultantska tvrtka specijalizirana za restorane Gira Conseil.
Za ljubitelje francuske kuhinje još je poraznija činjenica da je samo 30 posto hamurgera prodano u zalogajnicama brze hrane, a velika većina u klasičnim restoranima.
Burger je gotovo postao francusko jelo i često se, umjesto cheddara plastična okusa, poslužuje s nekim od najslasnijih francuskih sireva, poput roqueforta.
Ovo je velika promjena za zemlju koja se ponosi nacionalnom kulinarskom kulturom i koja se desetljećima opirala globalnoj navali hamburgera.
Baget sa šunkom i maslacem prošle je godine u prodaji zaostao za hamburgerima za čak 300.000 komada.
"Ne znam kako bi opisao taj fenomen. To je jedostavno ludo", rekao je AFP-u Bernard Boutboul, direktor Gira Conseila.
"Mogli bi se čak zapitati jeli moguće da će burgeri preteći i naš slavni odrezak s prženim krumpirićima", kaže Boutboul
I tu je, možda, Boutboul pogodio žicu. I dok Francuzi svoju kuhinju smatraju jedinstvenom, istina je da se dobar njezin dio temelji na mesu, kruhu, salati i krumpirima, što nije jako različito od sastojaka kojima Amerikanci prave hamburgere.
McDonald'su je Francuska najprofitabilnije tržište izvan Amerike. Ondje taj lanac brze prehrane ima 1.400 restorana i prilagodio se francuskim nepcima s McCamembert ili McBaguette burgerima s emmentalerom, dižonskim senfom, raznim francuskim salatama pa čak i kolačićima makaronima za desert.
Jedan od najslužnijih za to je poduzetnik Jean-Pierre Petit, koji po vlastitom priznanju nije pojeo nijedan hamburger prije 30. godine, a potom s knjigom "Prodao sam dušu McDonald'su" postao pionir njegovih pokušaja da se prilagodi lokalnim ukusima i donedavno je bio direktor francuske podružnice te tvrtke.
Ali potrebno je napomenuti i kako je mnogo od te brze hrane u Francuskoj visoke kvalitete i poprilično skupo. Neki restorani ponose se time što serviraju burgere s prvoklasnom govedinom i čašom nekih od najboljih francuskih crnih vina.
Vezane vijesti
-
Šest utakmica Lige nacija poslužit će kao priprema za Svjetsko prvenstvo, kazao je izbornik francuske nogometne reprezentacije Didier Deschamps nakon što su "Tricolori" završili u skupini s Hrvatskom, Danskom i Austrijom.
-
Francuski prvoligaš Rennes ima velika očekivanja od Europa konferencijske lige, a uvelike za to zaslužan je hrvatski nogometaš Lovro Majer koji je svojim nogometnim izvedbama dostojnim "umjetnika", piše agencija France Presse.
-
Europska komisija je u srijedu odobrila ugovor s farmaceutskom tvrtkom Valneva o nabavi skoro 27 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 tijekom 2022. godine.
-
Francuski veznjak Paul Pogba neće nastupiti za reprezentaciju u kvalifikacijskim utakmicama za SP 2022. protiv Kazahstana i Finske nakon što je ozlijedio butni mišić desne noge, objavio je Francuski nogometni savez.
Izdvojeno
-
Posjetitelji su osim u vrhunskim otočnim proizvodima poput paškog sira, baškotina, pandešpanja uživali i u ukusnoj fritaji koju je pripremio Masterchef Bobo.
-
Sinoć je u krcatom Arsenalu sve prštilo od predivnih emocija i pozitivne energije!
-
Najstariji sudionik ovogodišnje Wings for Life World Run utrke u Zadru ima 91 godinu, a na startu će se pojaviti i mnoga poznata lica
-
Reci što misliš!